Foto: pixabay
Svet

Širom Evrope besne požari, evakuisano na hiljade ljudi, stotine umrlo od vrućine

Izvor: 
Tanjug/RTS Sub, 16/07/2022 - 18:47Toplotni talas koji je zahvatio Španiju od 10. jula već je odneo živote 360 ljudi, saopštio je zdravstveni institut Karlos III, navodeći da su u petak u jednom danu umrle 123 osobe čija smrt se može dovesti u vezu s visokim temperaturama, objavio je danas portal španskog lista La Vanguardia.

Nemačka agencija DPA javila je da su u Portugalu između 7. i 13. jula registrovana 238 smrta slučaja više smrti nego prethodnih godina i da se re smrti pripisuju se ekstremnim vrućinama, a ne samo korona virusu.

Istovremeno, mediji javljaju da se hiljade vatrogasaca u Portugalu, Španiji, jugozapadnoj Francuskoj, Italiji i Grčkoj bore sa požarima velikih razmera koji se brzo šire usred visokih temperatura.

Francuskoj je više od 12.200 ljudi evakuisano iz regiona Žironda do subote ujutro dok se više od 1.000 vatrogasaca borilo da stavi plamen pod kontrolu, saopštile su regionalne vlasti.

Grčkoj, vatrogasci se bore sa požarima oko 50 kilometara jugoistočno od Atine, i na severnoj obali Krita, blizu Retimna gde je sedam sela evakuisano.

Na severu Portugala u padu aviona za gašenje požara poginuo je pilot, kada se avion oko 20 sati srušio u opštini Tore de Monkorvo na severu zemlje.

Britanski Metofis prvi put u svojoj istoriji crvenim meteo-alarmom upozorio je za ponedeljak na vreli talas u Engleskoj i Velsu.

Očekuje se obaranje temperaturnog rekorda, u Londonu bi moglo biti i 40 stepeni.

Italiji, vlada je proglasila vanredno stanje u isušenoj dolini reke Po - najduža reka u zemlji na nekim mestima je tek potok. 

 

 
MarketingNajnovije vesti