vakcinisan Foto: pixabay
Svet

Srbi, Švajcarci, Hrvat i Iračanin prodavali lažne kovid potvrde – zaradili milione

Izvor: 
Dnevnik.hr Sub, 29/01/2022 - 20:40Po četvorica Srba i Švajcaraca, Hrvat i Iračanin, starosti od 20 do 30 godina, uhapšeni su u Švajcarskoj zbog sumnje da su prodavali lažne kovid potvrde o vakcinaciji, na čemu su zaradili milione.

Prevara je otkrivena u decembru u švajcarskom kantonu Sent Galen. Ukupno je deset osoba uhapšeno u opsežnoj istrazi švajcarske policije, prenosi Dnevnik.hr.

Hrvat, Iračanin i po četvorica Srba i Švajcaraca uhapšeni su, a njihove kuće i stanovi su pretraženi. Zatražen je istražni zatvor za sedmoricu osumnjičenih, a trenutno su tri osobe u pritvoru.

Deo osumnjičenih radi u nekoliko centara za testiranje. Oni se terete da su zloupotrebili položaj kako bi izdali lažne kovid potvrde. Takođe, drugima su prodavali svoje podatke za prijavu u sistem kako bi dobili lažne kovid potvrde.

Za sada se govori o više od 9.000 izdatih lažnih kovid potvrda, među njima je oko 8.000 potvrda o nju, a ostale su potvrde o testiranju. “Kupci” su potvrde plaćali u iznosima od 300 do 800 franaka, pa se, prema prvim podacima, radi o milionima franaka.

Vlasti očekuju da će procesuirani biti i oni koji su kupovali potvrde. Nekolicina njih je odlučila da policiji da informacije o prevarantima, kako bi se izvukli sa znatno manjom kaznom, piše FM1Today.

Istraga je počela još početkom decembra kada je Zdravstveno odeljenje kantona dobilo informaciju o nezakonito izdatim potvrdama o vakcinaciji.

Odeljenje je državnom tužilaštvu podnelo krivičnu prijavu protiv dve osobe, a istragu je pokrenula i kantonalna policija. Otvoreno je više istraga tokom kojih je identifikovano više osoba koje su umešane u prodavanje lažnih kovid potvrda.

 
MarketingNajnovije vesti