Radnici Foto: needpix
Svet

Stopa nezaposlenosti u evrozoni porasla na 7,4 odsto u maju

Izvor: 
Tanjug Čet, 02/07/2020 - 13:55

Nezaposlenost u evrozoni blago se povećala u maju, ali manje nego što se očekivalo, pri čemu je naročito porasla nezaposlenost u ženskoj populaciji i među mladima. 

Prema desezoniranim podacima, ukupna stopa nezaposlenosti se popela na 7,4 posto u maju sa nivoa od 7,3 odsto u aprilu i 7,1 procenat u martu, objavila je statistička služba EU, Evrostat, prenosi Rojters.

Tržišni akteri su predviđali rast nezaposlenosti na 7,7 posto.

Britanska agencija napominje da su ovako blagom porastu stope nezaposlenosti doprineli nacionalni programi subvencionisanja plata privremeno otpuštenih radnika, zbog čega oni nisu zvanično registrovani kao nezaposleni.

Nezaposlenost među mladima životnog doba do 25 godina porasla je na 16 posto u maju sa 15,7 procenata u aprilu i 15 odsto u martu.

U Španiji je bez posla ostala oko trećina mladih.

Takođe je porasla stopa nezaposlenosti kod žena na 7,9 procenata u maju sa 7,7 odsto u aprilu. Kdo muškaraca je stopa ostala na nepromenjenom nivou od 7,0 posto.

U zasebnom saopštenju, Evrostat je objavio da su proizvođačke cene u industriji pale u maju za 0,6 odsto na mesečnom i za 5,0 procenata na godišnjem nivou, što je iznad konsenzusa tržišnih analitičara koji su predviđali pad od 0,5, odnosno 4,8 posto, respektivno.

Proizvođačke cene su ključni faktor od uticaja na potrošačku inflaciju, koju Evropska centralna banka želi da podigne na nivo neznatno ispod 2,0 procenta u srednjem roku.
MarketingNajnovije vesti