wikimedia
Svet

Stručnjaci veruju da je epidemija koronavirusa ušla u ozbiljniju fazu

Izvor: 
RTS/Tanjug Ned, 26/01/2020 - 15:18Sposobnost novog koronavirusa da se prenosi sa čoveka na čoveka se pojačala, pa je epidemiološka situacija prešla u komplikovaniju fazu, saopštio je kineski ministar zdravlja Ma Sijaovej.

 
Kineski ministar je objasnio da se virus u početku prenosio na ljude sa životinja, ali je počeo da se prilagođava ljudskom telu i prešao u fazu kada je počeo da se prenosi sa čoveka na čoveka.

"Očigledno je da sposobnost virusa da se prenosi sa čoveka na čoveka jača i stručnjaci veruju da je epidemija ušla u prilično ozbiljnu i komplikovanu fazu", rekao je Ma.

Kineske vlasti obavestile su 31. decembra Svetsku zdravstvenu organizaciju o izbijanju epidemije pneumonije nepoznatog porekla u gradu Vuhan, velikom trgovačkom i industrijskom centru sa 11 miliona stanovnika.

Patogen, koronavirus 2019-nCoV, identifikovan je 7. januara.

Svetska zdravstvena organizacija priznala je epidemiju kao nacionalnu vanrednu situaciju u Kini, ali do sada nije proglasila globalno vanredno stanje.

U međuvremenu, Kineski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti počeo je da razvija vakcinu protiv  koronavirusa novog tipa koji izaziva upalu pluća, objavio je Čajna dejli.

U izveštaju se ističe da su naučnici centra uspešno izolovali koronavirus i da rade na tome da izaberu pravi soj virusa za proizvodnju vakcine.

U Kini je do sada ovaj virus odneo 56 života, a zaraženo je više od 2.000 ljudi. U karantinu je 56 miliona ljudi.

Nakon Amerike, Japana i Tajlanda, slučajevi koronavirusa zabeleženi su i u Australiji, Kanadi i Francuskoj.

Svuda na svetu su pojačane kontrole i mere opreza. 
MarketingNajnovije vesti