Covid 19 Foto: pixabay
Svet

SZO: Epidemija ubrzava, moguć porast smrtnosti

Izvor: 
Tanjug Sre, 08/07/2020 - 09:14Direktor Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije doktor Majkl Rajan rekao je da je korona virus i dalje u porastu širom sveta.

Primećujući značajno povećanje broja potvrđenih slučajeva koji su prijavljeni u poslednjih pet ili šest nedelja, upozorio je da bi uskoro mogao da usledi skok smrtnosti, prenosi AP.

"U aprilu i maju imali smo 100.000 slučajeva dnevno", rekao je Rajan tokom današnjeg brifinga.

Rajan je rekao da se čini da je broj umrlih od kovid-19 za sada stabilan, ali upozorio je da često postoji zaostajanje između povećanja potvrđenih slučajeva i kada se izveštava o smrti zbog vremena koje je potrebno da virus ubije pacijenata.

On je takođe odbacio ideju da je značajan skok slučajeva posledica obimnijeg testiranja i rekao da se epidemija ubrzava.

Rekao je da se nada da će kolektivno znanje stečeno o efikasnom lečenju pacijenata sa kovid-19 pomoći da stopa smrtnosti ostane relativno niska, ali to ne može da se garantuje.

"Do ovog broja povećanja slučajeva došlo je tokom poslednjih pet do šest nedelja, tako da mislim da ne bi trebalo biti iznenađenje ako smrtnost ponovo počne da raste", zaključio je Rajan.
MarketingNajnovije vesti