Vakcina Foto: pixnio
Svet

SZO još ne preporučuje treću dozu vakcine protiv koronavirusa

Izvor: 
Radio slobodna Evropa Sre, 18/08/2021 - 18:16Trenutni podaci ne ukazuju da su potrebne dodatne vakcine protiv koronavirusa, izjavila je glavna naučnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Sumija Svaminatan, javlja Rojters.

"Na svetu ima dovoljno vakcina, ali one neće ići na prava mesta, pravim redosledom", rekao je savetnik SZO Brus Ajlvard govoreći o dodatnim vakcinama koje daju zemlje sa visokim prihodima, prenosi Radio slobodna Evropa.

Dve doze treba dati najugroženijima širom sveta pre no što se krene sa davanjem treće doze onima koji su u potpunosti vakcinisani, rekao je Ajlvard dodajući: "Još smo daleko od toga".

Iz SZO su takođe rekli da se delta soj širi u delovima gde je stopa vakcinacije niska.

"Mnoga mesta u svetu gde je delta u porastu, čak i u zemljama koje na nacionalnom nivou imaju visoku pokrivenost vakcinacije, delta se širi u onim delovima sa niskom stopom vakcinacije", rekla je epidemiolog SZO Maria Van Kerkove.

Svetska zdravstvena organizacija ranije je pozvala na uvođenje moratorijuma na davanje treće doze vakcine bar do kraja septembra kako bi se reešila ogromna nejednakost u raspodeli doza između između bogatih i siromašnih nacija.

Izrael je u julu počeo da nudi treću dozu stanovnicima preko 60 godina, dok je Njemačka najavila da će je početi nuditi od septembra, podseća RSE.

Američki stručnjak za zarazne bolesti i medicinski savetnik predsednika Džo Bajdena Entoni Fauči rekao je da će u SAD biti preporučena treća doza vakcine protiv korona virusa za one sa slabijim imunim sistemom.

U Srbiji je od utorka, 17. avgusta, moguća vakcinacija trećom dozom vakcine za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

 
MarketingNajnovije vesti