Foto: Pixabay
Svet

SZO: Vakcinacija ne sme da bude prepreka za putovanja

Izvor: 
N1 Čet, 13/01/2022 - 18:43Svetska zdravstvena organizacija zauzela je u sredu stav da vakcinalni status, odnosno pitanje da li je neko vakcinisan ili ne, ne bi trebalo da bude korišten u onemogućavanju ljudi da putuju te da bi vlade pitanje vakcinacije trebale da koriste kao "poslednje utočište".

Ovaj stav Svetska zdravstvena organizacija (SZO) dolazi kao odgovor na pitanja istaknuta u australijskom „Sidnej morning heraldu“ i „Ejdžu“ o situaciji koja okružuje ulazak Novaka Đokovića u Asutraliju.

Prema pravilima koja su trenutno na snazi u Australiji, samo vakcinisani i oni koji dobiju posebno medicinsko izuzeće mogu da uđu u ovu zemlju. Oni sa medicinskim izuzećem od vakcinacije moraju da budu u karantinu ukoliko medicinsko izuzeće ne dozvoljava i ulazak u zemlju bez karantina.

Australija, ali i brojne druge zemlje u svetu, uvode takozvane kovid pasoše i aplikacije koje omogućavaju ulazak na različite događaje, restorane, prodavnice, hotele i ostale ustanove. Ona su takođe obavezna za ljude određenih profesija.

Đoković nije vakcinisan, potvrdio je to teniser u razgovoru sa predstavnicima granične policije na aerodromu u Melburnu, ali je dobio medicinsko izuzeće na osnovu preležanog koronavirusa 8drugi put) u decembru. Na granici je zaustavljen, zatvoren u smeštaj za azilante i nakon pet dana dobio sudski spor kojim je osporena odluka o ukidanju vize koja mu je odobrena ranije.

Doktor Majk Rajan, izvršni direktor Hitnih programa SZO, rekao je da obavezna vakcinacija treba da bude korištena sa velikim oprezom, posebno kada je vlada neke zemlje svojim aktivnostima zakazala po pitanju masovne vakcinacije u svojoj zemlji.

"Manetanje obavezne vakcinacije posmatramo kao poslednju opciju, u slučajevima velikih epidemija. Da, postoje okolnosti u kojima SZO podržava obavezu vakcinacije, ali i tada je to stvar osnovnog principa - treba informisati ljude, objasniti im važnost vakcinacije, obrazovati ih po tom pitanju i razgovarati sa njima kako bi se razjasnile sve njihove nedoumice", rekao je Rajan.

"Uvek zahtevamo da postavljanje vakcinacije kao obavezne bude veoma jasno objašnjeno, da bude vremenski ograničeno, ali da u isto vreme vlasti nastave da objašnjavaju svojim ljudima zašto to rade i da nastave sa pokušajima da građanima objasne dobre strane vakcine pre nego što pristupe uvođenju obavezne vakcinacije", dodao je on.

Direktor Odseka za imunizaciju, vakcine i biologiju SZO Ketrin O'Brajan dodala je da nikome ne bi smelo da se zabrani internacionalo putovanje samo zato što nije vakcinisan jer nemaju sve zemlje isti na svetu isti pristup vakcinaciji.

"Besplatan i potpun, bezbedan i efikasan sistem vakcinacije je apsolutni prioritet pre nego što se pribegne obaveznoj vakcinaciji, ali i ona mora da bude vođena osnovnim principima", rekla je O'Brajan.

"Iz tog razloga SZO ne postavlja vakcinaciju kao obaveznu i ne postoji preporuka sa naše strane da vakcinacija bude obavezna i da ona bude preduslov za internacionalna putovanja, iako uvek treba poštovati vakcinalni status svakog pojedinca i uslove koje neko prolazi zbog putovanja bio vakcinisan ili ne", zaključila je ona.

 
MarketingNajnovije vesti