Donald Tramp Foto: Gage Skidmore
Svet

Tramp opozvan u Predstavničkom domu, odluku donosi Senat

Izvor: 
RTS/CNN/Reuters Sre, 13/01/2021 - 22:58Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa, uključujući i deset republikanaca, izglasala je opoziv predsednika SAD Donalda Trampa. Sledi pretres u Senatu gde će biti doneta odluka da li je Tramp razrešen dužnosti.

Rezultat glasanja bio je 232 glasa "za" opoziv i 197 "protiv". Za opoziv je bilo najmanje deset republikanaca, prenose mediji. 

Glasanje mnogi posmatrači nazivaju istorijskim, jer je Tramp prvi predsednik u istoriji SAD o čijem se opozivu glasalo dva puta.

U rezoluciji o opozivu je navedena samo jedna tačka optužbe, koja glasi "podsticanje na pobunu".

Rasprava u predstavničkom domu je usledila pošto je potpredsednik Majk Pens odbacio rezoluciju o pokretanju 25. amandmana američkog ustava.

Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa Nensi Pelosi rekla tokom rasprave da je Donald Tramp "pretnja naciji koju svi volimo" i poručila da on mora da ode sa vlasti.

Optužila ga je da je podstakao pobunu tokom upada u zgradu KOngresa 6. januara kada je nastradalo pet osoba. 

Ona je dodala je da je predsednik Tramp "više puta lagao" o ishodu novembarskih predsedničkih izbora i tako bacio senku na demokratiju.

Sledi pretres u Senatu, gde će biti doneta odluka da li će Tramp biti razrešen dužnosti.

Inauguracija novoizabranog predsednika je zakazana za 20. januar, ali odluka Senata bi sprečila TRampa da se ponovo bavi poslom u javnoj sferi – čime bi se okončale njegove moguće ambicije da bude predsednički kandidat na izborima 2024.

Donald Tramp je tokom debate poslao pomirljivu izjavu i pozvao je sve Amerikance da pomognu da se spuste tenzije.

Naveo je da nije za nasilje bilo koje vrste i pozvao je velike tehnološke kompanije da se pridruže naporima za smirivanje situacije.

 
 
 
 
 
 MarketingNajnovije vesti