Grčka zastava Foto: pixabay
Svet

Turska preti Grčkoj ratom

Izvor: 
Tanjug Ned, 30/08/2020 - 13:43


Moguće grčko proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj bio bi povod za rat, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Nećemo dozvoliti da Grčka proširi svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja", rekao je Čavušoglu, prenosi Dejli Sabah.

Ovo upozorenje usledilo je nakon što je grčki premijer Kirijakos Micotakis prošle sedmice objavio da će grčke teritorijalne vode u Jonskom moru, prema Italiji, biti proširene sa šest na 12 milja.

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gde se nalazi veliki broj grčkih ostrva nedaleko od turske obale.

Grčka i Turska, obe članice NATO-a, spore se poslednjih dana oko turskih planova za istraživanje u istočnom Sredozemlju, za koje se veruje da je bogato naftom i gasom.

Turski brod "Oruk Rajs" ostaje u Mediteranu još 90 dana

Turski istraživački brod "Oruk Rajs" ostaće u vodama Istočnog Mediterana još 90 dana, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

Turski ministar spoljnih poslova rekao je da će istraživački brod nastaviti sa svojim poslom u regionu u narednih 90 dana.

On je primetio da, iako je slobodna da čini šta je joj je volja u svom delu Jonskog mora, Grčka nema prava da proširi svoje granice na Egejskom moru za 19 kilometara.

"Ovo je povod za rat", rekao je Čavušoglu.

 
MarketingNajnovije vesti