Svet

U Hrvatskoj zabranjene petarde, u BiH dečak teško povređen

Izvor: 
bebac.com Pon, 04/01/2021 - 14:10U Hrvatskoj je od 2. januara zakonom zabranjena prodaja i upotreba petardi i redenika kategorija F2 i F3.
 
Udruženje „Prijatelji životinja“ pozvalo je građane da preostale količine petardi predaju policiji ili vrate u prodavnice gde su ih kupili. Istakli su da je ovaj zakon važan i prvi korak u smeru potpunog ograničenja upotrebe pirotehnike.
 
Takođe su naveli i da je ova zakonska zabrana bitna, imajući u vidu slab odziv građana da ne bacaju petarde, posebno ako se ima u vidu i uznemirenost stanovništva zbog nedavnog zemljotresa, ali i zbog opasnosti koje pirotehnička sredstva mogu da proizvedu, poput teških povreda, opekotina, naročito kod dece i životinja. 
 
Maloletni dečak u Bijeljini u teškom stanju nakon upotrebe pirotehničkih sredstava
Dečak star svega 12 godina primljen je u bolnicu „Sveti vračevi“ u Bijeljni s teškim povredama koje su nastale od petarde, odnosno rakete, nakon čega je upućen na lečenje u Univerzitetski klinički centar u Banjaluci.
 
Pomoćnik direktora bolnice Mikajlo Lazić rekao je da je reč o opsežnim, teškim povredama šake sa neizvesnim ishodom. Dečak je upućen na Kliniku za plastičnu hirurgiju.
 
S njim je bio još jedan dečak koji je prošao s lakšim povredama na licu, a nakon ukazane pomoći, vraćen je na kućno lečenje.  
Hrvatski Sabor je 18. decembra usvojio izmene i dopune Zakona o eksplozivnim materijama i proizvodnji i prometu oružja koje podrazumevaju, između ostalog, zabranu petardi i redenika kategorija F2 i F3.
 
Za kršenje zakona predviđene su novčane kazne u iznosu od 650 do 1.200 evra za fizička lica, odn. od 1.300 do 4.000 evra za pravna lica. Kazne su predviđene i za lica mlađa od 18 godina koja bacaju petarde.
 
Kako je u Srbiji?
Zakonom o javnom redu i miru predviđeno je da se novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova kazni lice koje paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana. Novčane kazne predviđene su i za one koji pucaju iz vatrenog oružja.
 
Ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana — stoji u ovom Zakonu. Ukoliko neka od ovih krivičnih dela izvrši grupa koju čini tri ili više lica, ona će biti kažnjena zatvorskom kaznom u trajanju od 30 do 60 dana.
 
Kažnjavanjem su obuhvaćena i deca mlađa od 14 godina, ali umesto njih odgovaraju njihovi roditelji.MarketingNajnovije vesti