Bitcoin i dolar Foto: pixabay
Svet

U samo jednom danu kriptovalute porasle za 114 milijardi dolara

Izvor: 
Euronews Srbija/CNBC Pon, 26/07/2021 - 19:11Vrednost bitkoina porasla je u nedelju uveče i prvi put nakon sredine juna prešla 39.000 dolara. Tržište ovih valuta počelo je polako da se oporavlja, ocenio je Vijaji Ajar, direktor poslovnog razvoja na berzi kriptovaluta Luno.

Kriptovalutom se u 23.05 prema njujorškom vremenu trgovalo po ceni od 38.059,84 dolara. Prema podacima CoinDeska, vrednost je porasla za gotovo 11 odsto u odnosu na isto vreme pre 24 sata. Bitkoin je prethodno dostigao nivo od 39.544,29 dolara, najvišu od 16. juna ove godine, piše CNBC.

Bitkoinov oporavak povećao je i vrednost drugih kriptovaluta, pa je ether porastao za 5.9 odsto, na 2299,55 dolara. Celo tržište kriptovaluta poraslo je u 24 sata do nedelje uveče za 114 milijardi dolara, pokazuju podaci Coinmarketcap.com. Oporavak se dogodio nakon što je bitkoin nedavno usled globalne rasprodaje pao ispod 30.000 dolara, što je podstaklo strahove da bi mogao da nastavi da pada i dalje.

"Mislim da smo videli razdoblje akumulacije na 29.000 do 30.000 dolara, što ukazuje na robusnost i potencijalni pomak bitkoina prema 40.000 dolara", rekao je Ajar.

Izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi, izvršni direktor Tesle Ilon Mask i izvršna direktorka ARK Investa Kejti Vud nedavno su govorili na pomno praćenoj bitkoin-konferenciji pod nazivom "The B-Word". Mask je tada rekao da će Tesla verovatno ponovo početi da prihvata bitkoin u prodaji svojih vozila, jer se veći udeo rudarenja bitkoina prebacuje na obnovljivu energiju. U maju je kompanija Tesla obustavila prodaju vozila korišćenjem kriptovalute zbog zabrinutosti oko "brzo rastuće upotrebe fosilnih goriva za rudarenje bitkoina".

Rudarenje bitkoina je energetski intenzivan postupak stvaranja novih valuta, koji uključuje rešavanje složenih matematičkih problema. Snaga računara potrebna za to, takođe, troši puno energije, rekao je tada Mask.

"U Kini se trgovina oporavila, a to što su govorili Ilon, Džek i Kejti je podstaklo tržište", rekao je za CNBC Aleks Bramer iz Luksor Mininga, baze kriptovaluta za napredne rudare.

 
MarketingNajnovije vesti