wikimedia
Svet

Udružuju se vakcine AstraZeneka i Sputnjik V

Izvor: 
Tanjug Pon, 14/12/2020 - 10:06Britanski i ruski naučnici odlučili su da testiraju da li kombinacija vakcina koju proizvode AstraZeneka/Oksford i Sputnjik V mogu da pruže bolju zaštitu nego dve doze iste vakcine.

Testiranje će početi do kraja godine, najavio je još u petak Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), koji je finansirao razvoj vakcine Sputnik V od strane ruskog instituta Gamaleja, prenosi britanski Indipendent.

I kompanija AstraZeneka saopštila je da razmatra kako bi kombinacija različitih vakcina mogla da bude efikasna i da će uskoro početi istraživanja zajedno sa institutom Gamaleja.

Poput vakcine Okford/AstraZeneca, ruska vakcina Sputnjik V zasnovana je na modifikovanoj verziji adenovirusa, odnosno virusa prehlade, koji se modifikuje tako da nosi genetska uputstva za stvaranje proteina spiralnog virusa korona virusa, koji prenosi u ćelije čoveka.

Proizvedeni protein korona virusa tada pokreće imuni odgovor koji štiti od virusa kovid-19, međutim potencijalni problem sa tom vakcinom je štp ako je imuni sistem ranije sreo tip adenovirusa koji se koristi u vakcini, može ga uništi pre nego što vakcina pokrene imuni odgovor.

Kako se navodi, mešanje i podudaranje različitih vakcina može da pruži rešenje, a za razliku od oksfordske vakcine koja koristi adenovirus šimpanze, ruska vakcina koristi dva različita adenovirusa kako bi podstakla jači i dugoročniji imuni odgovor.
MarketingNajnovije vesti