Grčka zastava Foto: pixabay
Svet

Uprkos sve većem broju zaraženih turista, Grčka i dalje ublažava mere

Izvor: 
Tanjug Čet, 09/07/2020 - 13:59

Zdravstvene vlasti u Grčkoj su u pripravnosti, jer je broj zaraženih virusom Covid-19 u porastu, a većina slučajeva je povezana sa turističkim putovanjima, posebno onih koji dolaze iz balkanskih zemalja, piše grčki list Katimerini.
 
"Jedan slučaj je izazvao posebnu zabrinutost, a reč je o državljaninu Srbije koji je letovao u Aidipsosu na Eviji. Nakon testiranja on i njegova supruga su pozitivni, a zdravstvene vlasti su pokušale da identifikuju njihove kontakte, uključujući i taksistu koji ih je vozio do bolnice", navodi Katimerini.
 
Dodaju da je Srpkinja prvi slučaj zaražen virusom Covid-19 na ostrvu Krf, dok su četvorica srpskih državljana kod kojih je utvrđeno da su pozitivni još na graničnom prelazu, smešteni u specijalnom karantinskom hotelu na Tasosu.
 
Nacionalna organizacija za javno zdravlje saopštila je 33 novih slučaja zaraženih virusom Covid-19 i 21 slučaj zaraženih turista.
 
Bez obzira na porast broja zaraženih, grčke vlasti su dodatno ublažile mere, te od juče nisu obavezne maske za kupce u tržnim centrima, iako za zaposlene u radnjama ostaju obavezne, a takođe je ukinuto i ograničenje za najviše šest gosta za stolom u grčkim barovima i restoranima.
 
Ministar zdravlja Grčke Vasilis Kikilias pozvao je regionalne i lokalne vlasti da pojačaju inspekcije u kafićima i restoranima.
 
"Zemlji je potreban turizam, i ekonomski i psihološki. Međutim, vidimo da se slučajevi povećavaju, kako u susednim zemljama tako i na globalnom nivou", rekao je on i dodao da je Grčka najbolji primer u upravljanju situacijom sa virusom.MarketingNajnovije vesti