Foto: pixabay
Svet

Uskoro evropska minimalna plata: Gde je u EU najniži minimlac, a gde najviši?

Izvor: 
Tportal.hr Ned, 20/09/2020 - 11:51Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen u govoru na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta ponovo je pokrenula pitanje minimalne plate na nivou EU.

"Damping plata uništava dostojanstvo rada, kažnjava preduzetnike koji isplaćuju pristojne plate i narušava pošteno tržišno takmičenje na jedinstvenom tržištu. Svi moraju imati pristup minimalnim platama putem kolektivnih ugovora ili na osnovi zakonskih minimalnih plata', poručila je predsednica Evropske komisij najavljujući skoro donošenje zajedničkih pravila koja će državama članicama pomoći u određivanju minimalne plate, piše tportal.

Pravedna minimalna plata za sve radnike u Evropskoj uniji jedan je od prioriteta Komisije Ursule von der Lajen, a kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa dodatno je pojačala zahteve za angažmanom Evropske unije u smanjenju sve većih razlika u platama i siromaštva zaposlenih.

Zemlje Evropske unije imaju različite pristupe u regulisnaju najniže zagarantovane plate. Minimalna plata zakonom je propisana u 21 državi Evropske unije, a u šest članica utvrđena je kolektivnim ugovorima.

Njena visina znatno se razlikuje od zemlje do zemlje, u zavisnosti od razvijenosti, životnog standarda i socijalne osetljivosti.

Prema poslednjim podacima Evrostata, bruto minimalac se kreće od 312 evra u Bugarskoj do 2142 evra u Luksemburgu, navodi tportal.

Inicijativa Evropske komisije ne ide za tim da se utvrdi jedinstvena minimalna plata na nivou EU-a niti da se menjaju nacionalni sistemi određivanja minimalne plate, već je glavni cilj da se osigura to da minimalne plate budu utvrđene na pravdnom nivou te da se njima štite svi radnici.

Početkom septembra završena je druga faza savetovanja evropskih sindikata i poslodavaca o pravednoj minimalnoj plati. Evropska komisija će krajem oktobra izaći sa predlogom direktive s pravilima koja će važiti za sve članice.

Ana Milićević Pezelj, izvršna sekretarka za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koja je učestvovala u savetovanju kaže da sindikati traže da minimalna plata bude najmanje 60 posto medijalne, odnosno 50 posto prosečne platee u pojedinoj zemlji.

 
MarketingNajnovije vesti