Foto: flickr

Svet

UVODI SE GLOBALNI POREZ? Postignut dogovor, evo na koga se odnosi

Izvor: 
Blic Sub, 09/10/2021 - 21:52Više od 130 zemalja sveta saglasilo se sa izmenama načina na koji će velike globalne kompanije biti oporezivane, što uključuje 15 odsto minimalne korporativne takse sa ciljem sprečavanja multinacionalnih kompanija da prikriju profit u tzv. poreskim rajevima.

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 odsto svetske ekonomije, objavila je u petak Organizacija za saradnju i ekonomski razvoj (OECD), koja je bila domaćin razgovora.

Kako se procenjuje, minimalan porez doneće prihod od oko 150 milijardi dolara.

Zemlje koje su učestvovale u pregovorima, ali se nisu pridružile sporazumu su: Kenija, Nigerija, Pakistan i Šri Lanka, navodi AP.

Američka ministarka finansija DŽenet Jelen pozdravila je sporazum, ocenjujući da on predstavlja veliko dostignuće za ekonomsku diplomatiju.

Sporazum je postignut nakon što su Irska, Estonija i Mađarska pristale da ga potpišu.

Irska i Estonija su, naime, odustale od svojih prigovora na sporazum u četvrtak, dok je Mađarska u petak saopštila da je dala pristanak pošto je prihvaćen njen zahtev za 10-godišnjim tranzicionim periodom za primenu tog globalnog akta.

Sporazum utvrđuje minimalnu stopu poreza na dobit preduzeća od 15 posto i dozvoljava vladama da oporezuju veći deo profita stranih multinacionalnih kompanija.

Cilj ovog dokumenta je sprečavanje velikih poslovnih grupa da knjiže profite u zemljama s niskim porezima, a koji ostvaruju na drugim tržištima, što je problem koji je postao sve urgentniji s porastom tehnoloških giganta koji lako posluju preko granica, piše Blic.

 
MarketingNajnovije vesti