Tragovi guma u snegu Foto: pixabay
Svet

Veliki deo Evrope na udaru ledenog talasa

Izvor: 
Tanjug Pon, 18/01/2021 - 15:50Veliki deo Evrope našao se na udaru ekstremno niskih temperatura, zbog kojih su u Varšavi popucale železničke šine i pogoršan je kvalitet vazduha zbog korišćenja uglja za grejanje.

U nekim delovima Poljske temperature su tokom protekle noći pale i do minus 28 stepeni Celzijusa, zbog čega je prošla noć registrovana kao najhladnija u poslednjih 11 godina.

Uporedo sa hladnim vremenom u Varšavi i u drugim delovima Poljske pogoršao se kvalitet vazduha zbog povećanog loženja uglja za grejanje i velikih količina smoga, da su gradske vlasti apelovale na građane da ne izlaze iz svojih kuća.

Prema podacima Instituta za hidrometeorologiju u susednoj Češkoj, protekle noći je izmerena najniža temperature ove godine, čak minus 20 stepeni Celzijusa, dok je u ponedeljak u Orličkoj Zahori, planinskom selu udaljenom oko 160 kilometara od Praga, nadomak granice sa Poljskom, izmereno minus 27 stepeni Celzijusa.

Zbog velikih količina snega, klizavih puteva i oborenog drveća, u Nemačkoj je potvrđen veći broj saobraćajnih nezgoda sa jednim poginulim.

Niske temperature i hladan vazdušni talas sa Arktika zahvatili su i nordijske zemlje.

Istanbul se takođe zabeleo pod snegom koji je paralisao gradski saobraćaj, prenosi AP.

U Grčkoj su izmerene rekordno niske temperature, a najhladnije je bilo u regionu Zapadne Makedonije, minus 19 stepeni Celzijusa, navodi se u izveštaju ANA.

 
MarketingNajnovije vesti