Photo: Flickr/JAVIER DEVILMAN

 
Svet

Za zločine počinjene tokom Bljeska još uvek niko nije odgovarao

Izvor: 
Beta Sub, 01/05/2021 - 15:28


Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije danas je saopštila da za zločine počinjene nad Srbima tokom operacije "Bljesak", iz maja 1995, još uvek niko nije odgovarao, zbog čega su zahtevali da nadležni organi Hrvatske privedu pravdi naredbodavce, organizatore i izvršioce tih zločina.

Ta organizacija je povodom godišnjice napada hrvatskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga na Zapadnu Slavoniju ocenila da je "civilizacijska i pravna obaveza" zvaničnika Hrvatske da osude zločine i upute javno izvinjenje porodicama žrtava, umesto što preko 20 godina slave akciju "Bljesak".

 

"Bez toga i bez jasnog suočavanja sa prošlošću, nije moguće uspostaviti iole normalne medjunacionalne odnose izmedju hrvatskog i srpskog naroda", ocenila je koordinacija.

Dodaju i da zvanični Zagreb do danas odbija da ekshumira poznata grobna mesta na kojima se nalaze posmrtni ostaci srpskih žrtava, i pored brojnih javnih obećanja najviših zvaničnika Hrvatske.

"Takva necivilizovana praksa, kojom se porodicama žratava ne dozvoljava da makar dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih mrtvih, ne može se ničim opravdati. Istrajavanje u tome da se mrtvi Srbi ne ekshumiraju, ne može sakriti i umanjiti zločine nad Srbima... kao što ni proslavljanje akcije 'Bljesak' i veličanje zločinaca ne može dovesti do njihovog aboliranja i preko potrebnog pomirenja", zaključuje se u saopštenju. Zapadna Slavonija bila je područje pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija (UNPROFOR) na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN broj 743.

U akciji "Bljesak" 1. i 2. maja 1995. godine, za 36 sati je ubijeno ili nestalo 283 Srba, većinom civila, medju kojima i 55 žena i 11 dece.

Oko 15.000 ljudi je, kao posledica te vojne operacije, proterano.

 

 
MarketingNajnovije vesti