Foto: pxhere
Svet

Zbog kvara u Rumuniji skoro cela Evropa zamalo ostala bez struje

Izvor: 
Tanjug Ned, 10/01/2021 - 10:37Za pad frekvencije u elektromreži Evrope, do koje je došlo u petak posle podne, a koja je mogla da izazove ogromne probleme u snabdevanju električnom energijom, kriv je nestanak struje u delu Rumunije.

Prema rumunskom operateru "Transelektrika", severnozapadni deo Rumunije ostao je bez struje, u nekim mestima i do sat i po, dok je u drugim delovima zemlje napon pao i na do 90 volti.
 
Evropsko udruženje strujnih mreža (ENTSO-E) potvrdilo je da je u petak došlo do pada frekvencije na 49.745 Hz. Inače za normalni rad mreže potrebna je frekvencija od 50 Hz.
 
Evropski operateri električnom energijom uspeli su da stabilizuju mrežu nakon sat vremena.
 
Austrijski eksperti već duže upozoravaju da Evropi preti opasnost od "blekauta", jer nakon ispada više elektrana u evropskoj mreži, kao što je sada bio slučaj, nedostaju velike količine struje, a to može voditi ka lančanoj reakciji i opasnosti kraha celog sistema.
 
"Zbog pada frekvencije bili smo na rubu katastrofe. To bi samo u Austriji, po privredu, izazvalo štetu od oko milijardu evra dnevno. Potpuni krah elektromreže doveo bi i do tragedija, jer treba misliti na bolesne i starije koji bi sedeli u mraku", rekao je ekspert operatera EVN Štefan Cah.
 
Ovaj pad frekvencije bio je do sada drugi najveći kvar u elektromreži Evrope od 2006, kada je više od 10 miliona domaćinstava ostalo bez struje.
 
Takođe, u februaru 2018. registrovan je pad frekvencije, kako je saopštila tada Elektromreža Srbije, zato što je Kosovski operator sistema prenosa i tržišta (KOSTT) konstantno odstupao od programa rada, pa su mnogi satovi širom Evrope kasnili.
 
EMS je tada saopštio da je KOSTT "permanentno neovlašćeno preuzimao neugovorenu električnu energiju iz sinhrone oblasti "Kontinentalna Evropa" i na taj način prekršio norme i standarde operativnog rada u toj sinhronoj oblasti, kao i obavezu samostalne regulacije svoje podoblasti unutar kontrolne oblasti EMS".
 MarketingNajnovije vesti