Foto: pixabay/ilustracija
Svet

Zemlje EU uvode zdravstvene propusnice

Izvor: 
Beta Ned, 08/08/2021 - 20:19Više zemalja EU je već uvelo ili uvodi "zdravstvene propusnice" za ulazak u bolnice, muzeje, bioskope, kafiće, duže vožnje javnim prevozom, kako bi se zauzdala rastuća zaraza korona virusom.
 
Kako su poručili ministri zdravlja nekoliko članica EU, cilj je da se izbegne inače neminovno zatvaranje svih javnih prostora i uvođenje policijskog časa.
Francuski predsednik Emanuel Makron je, na kritiku da je reč o sanitarnoj diktaturi i gušenju sloboda, odgovorio da "sloboda znači i odgovornost i da se nešto i doprinese", a ne da se nevakcinisanjem i masovnim okupljanjem samo raspiruje još veća zaraza.
 
Zdravstvena propusnica podrazumeva da su njeni vlasnici vakcinisani, preležali kovid19 ili zdravlje dokazuju PCR testom.
 
Vlade više članica EU je, uz posebnu obavezu za zdravstveno osoblje i mahom za profesore u školama i na fakultetima, donelo takvu odluku, iako smatraju da građani imaju pravo da negoduju i da ne pristaju, ali to znači da moraju da pristanu i na zakonom predviđene posledice ako krše takve mere.
 
U Italiji je na ulicama gradova protestovalo više hiljada protivnika zdravstvenih propusnica, u Francuskoj ih je juče bilo nešto više u odnosu na prošlu subotu, i to oko 240.000, od čega 16.000 u Parizu, što su preneli mnogi mediji u EU.
 
Ali im je promaklo, kako je ukazao francuski ministar zdravlja Olivije Veran, da se u Francuskoj takođe svakog dana vakciniše više od 600.000 ljudi. U Francuskoj je dosad 67 odsto stanovništva, a to je 45 miliona ljudi, primilo jednu dozu, a 56 odsto je potpuno vakcinisano protiv korona virusa.
 
Demonstracije u francuskim gradovima okupljaju antivaksere, ekstremnu levicu i desnicu, "žute prsluke" i slične buntovnike, a jedini političar koji se pojavio na ovim protestima je bio Florijan Filipo čije se krilo otcepilo od krajnje desničarske stranke Nacionalni front.
 
Zdravstvene propusnice su uvele ili uvode Austrija, Grčka, Portugalija, Mađarska, U Nemačkoj i Španiji o tome odlučuju savezne pokrajine, SAD su već to delom uvele, Švajcarska je zakonom uvela takvu meru za sve prostore gde se okuplja više od hiljadu ljudi, ostalo je prepušteno "volji i savesti" posetilaca i vlasnika tržnih centara, sportskih zatvorenih objekata, kafića, restorana, ali zdravstveno osoblje mora biti vakcinisano.
 
Vlada Italije je objasnila da je svrha zakonske obaveze za profesore, đake i studente da imaju zdravstvenu propusnicu, održavanje neposredne nastave uz prisustvo profesora i đaka i studenata, a ne da se predavanja i ispiti, ocene, odvijaju preko interneta, što se pokazalo samo delimično uspešnim.
 
Italijanski ministar prosvete Patricio Bjanki je objasnio da je zakonom utvrđeno da će profesori u osnovnim i srednjim školama koji ne budu imali zdravstvenu propusnicu biti otpušteni i neće dobijati platu ako pet dana ne budu došli na nastavu.
 
Sankcije za univerzitetske profesore zavisiće od odluka rektora jer to nalaže autonomija univerziteta.
 
Prema podacima francuske vlade bilo je nevakcinisano 83 odsto zaraženih korona virusom koji su primljeni u bolnice, a 12 puta je veća opasnost za nevakcinisane da završe na respiratorima.
 
Evropska agencija za lekove (EMA) i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) su saopštili da je "potpuna vakcinacija presudna za zaštitu od kovida19, uključujući delta soj".
 
Direktor EMA Fergus Svini je predočio da će opasnost od zaraze postojati sve dok virus cirkuliše, ali je podvukao da su vakcine delotvorne i da su vakcinisane osobe zaštićenije od korona virusa od onih koji nisu vakcinisani.
 
Šef ECDC Majk Kečpol objašnjava da nijedna vakcina ne štiti stopostotno i "otud ograničen broj zaraza može pogoditi vakcinisane, ali oni neće morati da budu podvrgnuti intenzivnim terapijama...vakcine su najbolje sredstvo da se spreče teška oboljenja i smrt".
 
A kad je reč o tome da li i deca treba da se vakcinišu, Evropska komisija je ocenila da bi to moglo biti nužno i zato je naručena velika količina vakcine Biontek-Fajzer, s tim da će o tome konačnu reč dati Evropska agencija za lekove (EMA).
 

 
MarketingNajnovije vesti