Digitron olovka Foto: pixabay
Svet

Zemlje u regionu smanjuju PDV, u Makedoniji dele vaučere za hranu

Izvor: 
Tanjug Sre, 09/03/2022 - 23:52Vlada Hrvatske danas je usvojila paket hitnih ekonomskih mera u vrednosti od gotovo pet milijardi kuna.
 
Vladine mere su, prema rečima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, "usklađene sa smernicama Evropske komisije", prenosi Hina.
U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmene Zakona o PDV, kojima se smanjuje stopa poreza na dodatu vrednost sa 25 i 13 na pet odsto i to za dečiju hranu, jestivo ulje i mast, puter i margarin, sveže meso i kobasice, živu i svežu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i semenje, đubriva i pesticide, hranu za životinje, kao i za ulaznice za koncerte, sportske i kulturne manifestacije.
 
Iznos subvencije dela cene gasa za domaćinstva i mikro, mala i srednja preduzeća je ukupno oko 1,2 milijarde kuna, a finansiraće se prodajom državnih obveznica na licitacijama u Hrvatskoj.
 
Vlada Hrvatske je odlučila da na tržište pusti obavezne zalihe nafte i naftnih derivata i to oko 22 hiljade tona dizela, koji će se prodavati po trenutnim tržišnim cenama.
 
Te i druge mere će biti na snazi do 1. aprila.
 
Makedonija
 
Makedonska vlada usvojila je danas 26 mera za sprečavanje ekonomske krize i rasta cena, vrednosti 400 miliona evra.
 
Između ostalog, predviđeno je ukidanje PDV-a od pet odsto na hleb, šećer, brašno tipa 400, ulje, dugotrajno mleko, sveže meso, pirinač i jaja, a ostaće zamrznuta i marža na osnovne proizvode izuzev voća i povrća, javili su lokalni mediji.
 
Kada mere stupe na snagu usvajanjem u Sobranju, biće smanjen i PDV na struju, grejanje, gorivo, kao i akcize za gorivo.
 
Među vladinim merama je i raspodela vaučera za 35.000 građana i penzionera, vrednosti po 1.000 denara, koji su namenjeni za kupovinu osnovnih namirnica u naredna tri meseca.
 
 MarketingNajnovije vesti