Maska laboratorija Foto: pxhere
Vojvodina

Bez sumnje na korona virus u Vojvodini, nadziru se turisti

Izvor: 
021 Uto, 28/01/2020 - 18:09Na teritoriji Vojvodine nije zabeležen nijedan slučaj sumnje na infekciju novim korona virusom, a turisti koji dolaze su pod zdravstvenim nadzorom, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine za 021.rs.
 
"Institut za javno zdravlje Vojvodine i sve zdravstvene ustanove postupaju u skladu sa algoritmima koje je dostavio Institut za javno zdravlje Srbije. Ovaj algoritam uključuje stavljanje pod zdravstveni nadzor putnika u međunarodnom saobraćaju, a prema rešenju granične sanitarne inspekcije. Na području Vojvodine nije registrovan ni jedan slučaj sumnje na infekciju novim korona virusom", navode u Institutu.
U pokrajinskom institutu za javno zdravlje navode da je građanima preporučeno da otkažu ili odlože putovanja u Kinu, a da se, ukoliko putuju, striktno pridržavaju svih mera prevencije respiratornih infekcija.
 
"Mere podrazumevaju izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije, izgebavanje masovnih okupljanja i boravaka, posebno u zatvorenom prostoru, gde je veliki broj osoba, pojačana i česta higijena ruku, pranje ruku vodom i sapunom, a kada to nije moguće korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju. Ukoliko se boravi na prostoru gde su velika masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice...) savetuje se nošenje maski preko usta i nosa. Ukoliko dobiju simptome nazeba ili oboljenja sličnog gripu ostati kod kuće, smanjiti broj kontakata na minimum, a u slučaju pogoršanja simptoma da se jave lekaru", savetuju u institutu.
 
Takođe, na odmet nije ni pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja papirnim maramicama. Slučajevi infekcije korona virusom zabeleženi su na Tajlandu, u SAD, Australiji, Singapuru, Tajvanu, Maleziji, Južnoj Koreji, Japanu, Francuskoj, Vijetnamu, Nepalu, Kanadi, Kambodži, Šri Lanki i Nemačkoj.
 
Ministarstvo zdravlja otvorilo je telefonsku liniju za sve putnike koji dolaze iz Vuhana ili drugih oblasti iz Kine, ukoliko imaju simptome oboljenja sa povišenom temperaturom. Oni mogu da pozovu broj 064/89-45-235 i potraže savet.
 MarketingNajnovije vesti