Vojvodina

Bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina i još dvoje uhapšeni zbog malverzacija oko Fabrike vode

Izvor: 
021 Čet, 13/02/2020 - 14:29


Policija je, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsila tri osobe koje se terete za zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom, zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica, piše 021.rs.
Uhapšeni su bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije I. D. (66), koji je i bivše odgovorno lice u JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin, kao i G. T. (47), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija". 
 
Takođe, uhapšen je N. O. (68), direktor beogradskog preduzeća "Synertech" i bivši direktor novosadske firme "Gruppo Zilio" i njenog beogradskog ogranka "Gruppo Zilio SPA". 
 
Sumnja se da su se N. O. i I. D. početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke, dogovorili sa predstavnicima privrednog društva "Gruppo Zilio SPA" iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su počinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom. 
 
Kako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JKP "Vodovod i kanalizacija", potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva "Gruppo Zilio SPA" ogranak u Beogradu, "Gruppo Zilio" iz Novog Sada i "Synertech" iz Beograda.
 
Ovaj ugovor je u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. Sumnja se da je na ovaj način G. T. zloupotrebio službeni položaj.
 
Budući da je firma "Gruppo Zilio SPA" izašla iz posla i prepustila ga firmi "Synertech" nije imala pravo da povuče bankarske garancije, međutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu "Gruppo Zilio" izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.
 
N. O. se sumnjiči i da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi puštanja istog u rad, od kojih je nakon toga deo u iznosu od 21.341.649 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva čime je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.
 
Voda iz gradskog vodovoda, zbog nedozvoljene količine arsena, zabranjena je za piće od 2004. godine. Ugovor za prečišćavanje pijaće vode (fabriku vode) između gGrada Zrenjanina, odnosno javno-komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" i italijanske kompanije "Gruppo Zilio", potpisan je 12. februara 2015. Postrojenje je puštano u probni rad, u nekoliko navrata, a krajem prošle godine je, kako je navedeno, zbog tehničkih problema prestalo sa radom.
 
 MarketingNajnovije vesti