Drvo u šumi Foto: Pixabay
Vojvodina

Brojni problemi u pošumljavanju Vojvodine

Izvor: 
RTV Pon, 21/02/2022 - 11:05Vojvodina je jedna od najmanje pošumljenih evropskih regija, sa oko 140 hiljada hektara šuma, što čini sedam odsto njene teritorije, a optimalna količina bi bila 14 odsto teritorije Vojvodine, piše RTV.

Radi povećanja površine pod šumama i unapređenja stanja postojećih šuma, 24 ekološke organizacije pre dve godine udružile su se u mrežu „Pošumimo Vojvodinu“.

U saradnji sa nadležnim institucijama, prepoznali su više prepreka pošumljavanju, koje bi mogle biti rešene promenom određenih zakona.

Mreža takođe radi na podizanju ekološke svesti u društvu, putem kratkih edukativnih filmova.

Potpredsednica jedne od članica mreže Pokreta gorana Novog Sada Dušica Milenković kaže da su zaključci mreže da se neće moći preći procenat od 8 odsto pošumljenosti u skorijoj budućnosti.

"Problemi su mnogi, zemljište nije više državno gde bi mogli da sadimo, takođe, šumarski sektor nije dovoljno uključen kada se planiraju zakoni i prostorni planovi, lokalne samouprave nemaju programe pošumljavanja, a čim nemate plan nemate ni obavezu da nešto uradite" rekla je Milenković.

Situacija na mapama Vojvodina šuma ne odgovara često pravom stanju stvari na terenu. Klimatske promene diktiraju vrste koje mogu da podnesu te velike skokove temeperature i vlažnosti pa su one promenile i način pošumljavanja.

Deo finansija namenjenih pošumljavanju, kaže sagovornica, odlazi na izgradnju šumskih puteva. U rasadnicima nedostaju ili nisu adekvatne našim prilikama, šumske vrste za pošumljavanje.

Opširnije možete naći OVDE.
MarketingNajnovije vesti