Foto: Pixabay
Vojvodina

Filozofski fakultet u Novom Sadu prva ustanova u Srbiji s besplatnim ulošcima u toaletima

Izvor: 
021 Pon, 20/09/2021 - 16:24Filozofski fakultet u Novom Sadu od danas u svakom javnom toaletu ima besplatne higijenske uloške, a kao rezultat uspešne inicijative pet studentkinja.

Tako je ovaj fakultet postao prva obrazovna ustanova u Srbiji u kojoj je, zahvaljujući volonterkama, realizovana ovakva ideja.

Jelena Mirić, Milica Sekulić, Jovana Mrdalj, Dajana Jankov i Suzana Matić u januaru su ušle u jedinstvenu kampanju, kojoj je prethodila anketa među koleginicama sa fakulteta.

Kako za 021.rs pojašnjava Jelena Mirić, anketa je pokazala da postoji potreba da svaka žena ima na raspolaganju higijenski uložak u toaletu.

"Na osnovu fidbeka od 1.500 naših koleginica, shvatile smo da bi trebalo brzo da poradimo na ostvarenju ovog cilja. Aplicirale smo na konkurs 'Šta nam teško' u okviru programa 'Mladi su zakon' Ministarstva omladine i sporta i dobile jednokratna sredstva, koja smo poslednjih meseci pripremile u svrhu nabavke higijenskih uložaka. Nadamo se da će, uz pomoć donatora, drugih projekata i konkursa ova ideja biti dugotrajna, ali i da će Filozofski fakultet u nekom trenutku shvatiti da bi ovo trebalo da im postane prioritet i da finansijski podrže nabavku higijenskih uložaka", kaže Mirić za naš portal.

Zašto baš higijenski ulošci?

Prirodni procesi kroz koje žene prolaze uslovljavaju nabavku različitih menstrualnih proizvoda, a surova istina je da mnoge žene širom sveta nemaju mogućnost da kupuju ove proizvode (među kojima su ulošci u najvećoj upotrebi).

Naročito su ugrožene devojke i mlade žene ukoliko imaju niska ili nemaju nikakva primanja, te su zbog siromaštva prinuđene da - nemaju nikakvu menstrualnu zaštitu.

Ovim pitanjem bavilo se pet studentkinja sa Filozofskog fakulteta, apelujući da je cela priča zapravo deo šireg pitanja o kojem se takođe malo govori.

"Ako želimo i šire da sagledamo sve, priča nas navodi na temu seksualnog obrazovanja i još jednu tabu temu o našem društvu o kojoj se ne priča, ali koja svakako ima posledice ako se ignoriše. U posledice možemo svakako ubrajati uticaj na zdravlje devojaka i žena, kako fizičko tako i mentalno, seksualno nasilje, diskriminaciju na radnom mestu, širenje opasnih mitova poput onih da se ne može zatrudneti tokom menstruacije, pa do raka grlića materice gde je Srbija peta u Evropi po oboljevanju i smrtnosti. Upravo zato što je naša dužnost da se borimo za bolje uslove za žene u našem društvu i za prilagođavanje različitih okruženja, poput fakulteta na kojima studentkinje provode velik deo vremena tokom školovanja, smatrale su da je neophodno da započnu razgovor, gde se rodila ideja o inicijativi za besplatne higijenske uloške na Filozofskom fakultetu", poručuju u ovoj inicijativi.

 
MarketingNajnovije vesti