Foto: pixabay
Vojvodina

Grip u Vojvodini: Koliko ga ima, da li ima drugih tegoba i kakvo je opterećenje domova zdravlja?

Izvor: 
021.rs Sre, 23/02/2022 - 10:17Virus gripa potvrđen je kod 58 građana u ovoj sezoni nadzora u Vojvodini, podaci su Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Epidemiolozi prate oboljenja slična gripu, akutne respiratorne infekcije i virus gripa ove sezone i testiranjem uzoraka 670 pacijenata sa sumnjom na grip, otkrivene su infekcije virusom gripa tipa A (H3N2) kod 46 građana, a virusom tipa A bez podtipa kod 12 obolelih.

Svi oboleli su iz Severnobanatskog, Srednjobanatskog i Južnobačkog okruga.

Tokom protekle sedmice nadzora, u Vojvodini je registrovana incidencija oboljenja sličnih gripu na nivou sporadičnih i izolovanih slučajeva oboljenja. 

Registrovani trend oboljenja sličnih gripu je u blagom porastu, a za akutne respiratorne infekcije trenutno je opadajući.

Akutne respiratorne infekcije najčešće su kod dece uzrasta do četiri godine, te je protekle nedelje otkriveno 306 ovakvih slučajeva kod mališana. Inače, utvrđeno je ukupno 712 slučajeva akutnih respiratornih infekcija.

Oboljenja slična gripu najčešće muče decu uzrasta od pet do 14 godina. Ipak, stepen opterećenja zdravstvenih ustanova je u ovom trenutku nizak, zaključak je IZJZV.
MarketingNajnovije vesti