Kovačica
Vojvodina

Kovačica

Izvor: 
hellovojvodina.com Ned, 26/02/2023 - 10:52Banat okružuju reke Tisa i Dunav, odnosno Mađarska i Rumunija. U ovoj regiji se nalaze Vršačke planine koje posetiocima nude odlične rekreativne programe. Ovo područje je poznato širom Srbije po proizvodnji vina, gde se mogu isprobati tradicionalna vina lokalnih vinskih podruma. U Banatu se meša mnoštvo raznih tradicija, i time se obogaćuje šarenost Vojvodine. U Banatu ima mnoštvo načina za odmaranje u različitim prirodnim rezervatima, duž ribnjaka i lovišta. Među festivalima koji se održavaju u ovoj regiji, posetioci svih uzrasti mogu naći ono što ih zanima. 

Jedno od takvih mesta je i Kovačica.

Opština Kovačica se nalazi u jugoistočnom delu Vojvodine. Može se reći da je međunarodna opština, pošto se mogu sresti razni jezici (slovački, mađarski, srpski, nemački), kulture i vere. Ovu međunarodnost dokazuje i eklekticizam građevina. Kovačica je jedan od najznačajnijih centara naivne umetnosti u Vojvodini. Od obližnjih prirodnih atrakcija se može spomenuti Debeljača i jezera koja se tamo nalaze. Idvor je takođe jedno naselje ove opštine, a ujedno je i rodni kraj poznatog Srpskog naučnika Mihajla Pupina. U njegovu čast je podignut muzej gde se posetioci mogu upoznati sa njegovim detinjstvom.

Galerija naivne umetnosti

Galerija naivne umetnosti u Kovačici ima zgradu okruženu ateljeima naivnih slikara i raspolaže fondom od 821 slika.

U ovoj galeriji se organizuju različiti kulturni događaji, a najznačajniji je tradicionalna izložba slika Kovačički oktobar. Danas galerija ima zgradu okruženu ateljeima naivnih slikara i raspolaže fondom od 821 slika. Zaslužni za međunarodnu reputaciju „svetske metropole naivnog slikarstva“ jesu upravo većinski Slovaci. Radovi naivnih slikara čine značajnu oblast kulture po kojoj je slovačka nacionalna zajednica prepoznatljiva na međunarodnoj umetničkoj sceni. U stalnoj postavci nalazi se 31 slika Zuzane Halupove, to su sve ulja na platnu, dok stalna postavka Martina Jonaša broji 28 ulja na platnu. Gosti su pretežno sa đačkih ekskurzija i sa dunavskih tura.

 
MarketingNajnovije vesti