Foto: APV
Vojvodina

Mirović: Nakon rebalansa, budžet AP Vojvodine veći za gotovo šest milijardi dinara

Izvor: 
013info Uto, 30/08/2022 - 13:42Nakon  rebalansa, budžet AP Vojvodine uvećan je za gotovo šest milijardi dinara, odnosno 7,6% u odnosu na početni budžet, koji je usvojen u decembru 2021. godine, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da će samo za investicione projekte biti izdvojeno 70 posto sredstava.

Novi obim budžeta u iznosu od 95,2 milijarde dinara pokazuje trend rasta prihoda Vojvodine koji su od 2016. godine uvećani za 50 procenata.

Rebalans budžeta ostvaren je najvećim delom u povećanim prihodima od poreza na dobit – 5,37 milijardi dinara.

Sredstva kapitalnog dela budžeta veća su za 4,85 milijardi dinara i biće raspoređena za završetak važnih investicionih zahvata koji su u toku i za nove projekte.

„To je i kontinuitet odgovornog vođenja finansija i odgovor na osnovu kriterijuma – od kojih je prvi da obezbedimo neophodna finansijska sredstva za sve projekte koji su započeti. Rebalans se može oceniti kao blagovremeno i pažljivo odmereno prilagođavanje nivoa javne potrošnje“, izjavio je predsednik Mirović danas na sednici Skupštine AP Vojvodine.

Prema predsednikovim rečima, rebalans će omogućiti, između ostalog, značajne investicije koje se odnose na infrastrukturne projekte u oblasti zdravstva, vodoprivrede, vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda, kao i ulaganja u putnu infrastrukturu i objekte kulture.

Kada je reč o  ulaganjima u zdravstvo, predlažu se sredstva u visini od 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju starog objekta Kamenice 1 u kompleksu Instituta u Sremskoj Kamenici, nabavku linearnog akceleratora za Institut za onkologiju i za nabavku opreme za zdravstvene ustanove u AP Vojvodini.

Dve velike investicije u vodoprivredi obezbediće tehničke mogućnosti za snabdevanje vodom poljoprivrednih površina u okviru dva sistema za navodnjavanje –  Magistralni kanal K-1 Novi Kneževac i „Jegrička“ na više od 20.000 hektara – za te namene predviđeno je 1,13 milijardi dinara, kao i 143,4 miliona dinara za vodosnabdevanje u lokalnim samoupravama: Subotica, Bečej, Bačka Topola, Inđija, Senta i Novi Sad.

Pokrajinska vlada finansiraće projektno – tehničku dokumentaciju za izgradnju fabrike vode u Petrovaradinu, zajednički projekat Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada.

„Sve započete projekte koje smo nasledili od prethodne pokrajinske administracije smo završili. Za višegodišnji projekat rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta u Subotici obezbedili smo 274 miliona dinara kako bi i on konačno bio realizovan“, izjavio je predsednik Mirović.

Ovim rebalansom opredeljeno je i 800 miliona dinara za održavanje saobraćajnica na teritoriji grada Novog Sada, kao i 170 miliona dinara za završetak rekonstrukcije lokalnog puta Stapar–Sivac.

Rebalansom su obuhvaćena i ulaganja u osnovne i srednje škole.

Planiran je i nastavak tehničko-tehnološkog opremanja nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, u vrednosti od 534 miliona dinara  što će omogućiti potpuno preseljenje zaposlenih u objekat na Mišeluku u Sremskoj Kamenici.
MarketingNajnovije vesti