kovid 19 Foto: pixabay
Vojvodina

Nesigurna epidemiološka situacija u Vojvodini

Izvor: 
FoNet Čet, 09/07/2020 - 13:25

U poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 86 novih slučajeva, među kojima je 41 iz Novog Sada, objavio je danas Institut za javno zdravlje Vojvodine i ukazao da je epidemiološka situacija u toj pokrajini i dalje nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Novom Sadu.

Institut je na svom sajtu naveo da je u toku jučerašnjeg dana bolest registrovana u svim okruzima u Vojvodini. Broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike i dalje raste, kao i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija. Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično.

Tim skupovima je prisustvovao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti.

Zdravstveni sistem Vojvodine je pod velikim opterećenjem i neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja.

Institut je pozvao građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučio da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi.


MarketingNajnovije vesti