Foto: Printscreen/http://www.novisad.rs/
Vojvodina

Novi Sad obeležio Svetski dan bez automobila: Učenicima uručeni bicikli

Izvor: 
013info Sre, 22/09/2021 - 19:53U Novom Sadu danas je obeležen Svetski dan bez automobila. Na Trgu slobode organizovan je "Poligon spretnosti" za najmlađe bicikliste, nakon toga krenula je masovna promotivna vožnja do Štranda u kojoj je učestvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a onda je učenicima osnovnih i srednjih škola, koji su se najviše istakli u učenju, vladanju i postignutim rezultatima, uručio bicikle na poklon.

Nosioci aktivnosti za nabavku 59 bicikala su udruženja "Novosadska biciklistička inicijativa", centar za omladinski i društveni razvoj "Res Polis", "Novosadski ekološki centar" i biciklistički klub "Dubl", a društveno odgovorne kompanije donirale su bicikle za novosadske đake, saopšteno je iz grada Novog Sada.

"Prvi smo grad u Srbiji koji je subvencionisao nabavku 1.700 bicikala za građane, a volim što sada drugi prepisuju od nas. Sledeće godine daćemo još više novca za subvencionisanje nabavke bicikala za Novosađane. Kako sam informisan, u Novom Sadu ima oko 45.000 bicikala i želimo da ih bude još više. Ovo je odličan projekat i zahvaljujem se društveno odgovornim kompanijama i organizacijama na podršci. Zahvaljujem se i biciklističkim organizacijama koje su nas kritikovale i podstakle da budemo bolji, a sada ulažemo rekordnih tri miliona evra u biciklističke staze. Pravo je zadovoljstvo videti svoj grad vozeći se biciklom", naglasio je gradonačelnik Vučević.

U saopštenju Grada se takođe navodi i da prateći svetske trendove, Novi Sad posebnu pažnju posvećuje razvoju biciklizma i nastoji da iskoristi potencijal ravničarskog terena gradskih ulica i bulevara koji su pogodni za bavljenje biciklizmom, kao i da promoviše principe održive mobilnosti kroz poboljšanje uslova za razvoj biciklističkog saobraćaja, izgradnju novih i popravku i rekonstrukciju postojećih biciklističkih staza, kao i proširenje parking mesta za bicikle.

 
MarketingNajnovije vesti