Foto: Printscreen/http://www.novisad.rs/
Vojvodina

Novi Sad zvanično postao Evropska prestonica kulture

Izvor: 
021.rs Čet, 13/01/2022 - 20:25Novi Sad je zvanično proglašen Evropskom prestonicom kulture na ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je prilikom preuzimanja titule da je kruna Evropske prestonice kulture ujedno i kruna rada i rezultata koji su postignuti poslednje decenije, preneo je 021.rs.

"Cela Evropa će videti kako izgleda kada nagrada dođe u prave ruke – u pravi grad. Od titule Evropska prestonica kulture mi smo stvorili našu šansu – da se pokažemo, da dokažemo da smo je vredni, da je ugradimo u novi sistem vrednosti na kojem ćemo dalje graditi naš Novi Sad. Malo je onih koji su te davne 2016. godine verovali da ćemo pobediti u Briselu. Malo je onih koji su nam davali šansu, iako su znali da je ovaj grad nastao na temeljima evropskih vrednosti, da se one ovde i žive i podrazumevaju. Možda ih je bilo malo, ali njihova podrška je bila velika. I zato hvala svima. Hvala mojim Novosađanima", naveo je Vučević.

Pre dodele titule izveden je bogat kulturno-umetnički program.

Publika je svečano otvaranje mogla da prati i u prenosu uživo na drugom programu Radio televizije Srbije i prvom programu Radio televizije Vojvodine, kao i na sajtu novisad2022.rs.

Gledaoci su mogli da je prate isključivo putem malih ekrana, u direktnom prenosu na drugom programu Radio-televizije Srbije i prvom programu Radio-televizije Vojvodine od 18 časova, kao i na sajtu novisad2022.rs

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture je u 20 sati 22 minuta kada će biti izvedena predstava "Zeniteum :: 2022" reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, koja će kroz umetnost slaviti velika imena nauke - Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je danas u Studiju M multimedijalnu izložbu "Kroz vreme i vaseljenu", inspirisanu jednim od najvećih srpskih naučnika - Milutinom Milankovićem i istakla da je od velikog značaja što se ovo dešava u danu kada nizom manifestacija i bogatim kulturnim programom započinjemo izuzetnu godinu kulture za grad Novi Sad, ali i čitavu našu zemlju, a to je početak Evropske prestonice kulture.

"Spoj istorije i savremenih tehnologija, uz umetničku veštinu, iznedrio je jednu specifičnu izložbu koja zaista ostavlja utisak, i što je posebno važno privlači novu, mlađu publiku, kojoj su moderne tehnologije i interaktivnost prijemčljivije i privlačnije. Zato sam uverena da će svim posetiocima izazvati posebna osećanja i doživljaje i podstaći na nove misli i iskustva", rekla je Gojković.

Ona je podsetila da je svako društvo od pamtiveka želelo da razume fenomen vremena, da ga "savlada" računanjima, kalendarima, pa i mitovima, možda zato što nam se činilo da nam i pored svega "vreme uvek izmiče".

"I danas kada dočekujemo Srpsku Novu godinu simbolično potvrđujemo našu ljudsku potrebu da bolje razumemo protok vremena. Prelaskom u Novu godinu zaokružujemo i ispraćamo staru, nadajući se boljoj i uspešnijoj Novoj godini", rekla je ministarka kulture i informisanja.

Gojković je dodala da je zato jedan od centralnih događaja programskog luka "Doček" upravo ova izložba. "Umetnik dr Dušan Jovović, u saradnji sa dr Aleksandrom Petrovićem, zaista uspeva da u posebnom jedinstvu naše bogate istorije, nauke i novih tehnologija inovativno predstavi večiti fenomen vremena i njegove relacije sa čovekom", ocenila je Gojković.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je reč o impresivnoj izložbi koja je multimedijalni spoj digitalnog i analognog umetničkog izraza, i koja predstavlja samo deo Milankovićevog neprolaznog naučnog dela i njegove izuzetne ličnosti.

Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je multimedijalni umetnik dr Dušan Jovović, dok je autor narativa prof. dr Aleksandar Petrović, koji se više od 50 godina bavi istraživanjem Milankovićevog života i dela.

Novi Sad u 2022. godini nosi titulu Evropske prestonice kulture, zajedno sa Kaunasom u Litvaniji i Ešom u Luksemburgu.

Svi programi na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture prilagođeni su epidemiološkim merama, stoga su od samog početka kapaciteti bili veoma ograničeni na planiranim koncertima, prilikom prodaje ulaznica, a uz to, radi bezbedne i odgovorne organizacije, Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" preuzima inicijativu za dodatne mere i pooštravanje kontrole njihovih poštovanja.

Kao jedinstvena proslava u Evropi, Doček spaja dve umetnosti, dva pisma, dve nove godine, dva dana, dva računanja vremena, pa će tako Doček 7530 doneti proslavu koja će Novi Sad staviti u centar evropskog kulturnog života.

 
MarketingNajnovije vesti