Zastava Srbije Foto: pixnio
Vojvodina

Novosadski srednjoškolci o intoniranju himne: "Svejedno nam je, ali koja je poenta?"

Izvor: 
021.rs Sre, 01/09/2021 - 18:42Sa novom školskom godinom počelo se i sa najavljenom praksom intoniranja himne Srbije u školama.

Kako je sam ministar prosvete Branko Ružić naveo u pismu koje je poslao školama u Srbiji, on se nada da će intoniranje himne postati tradicija u našem školskom sistemu.

 "Važno je da kao građani ove države, poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i time doprinosimo očuvanju svog identiteta", piše u dopisu.

Učenici novosadskih srednjih škola koji su razgovarali sa novinarom 021.rs, uglavnom su nezainteresovani i nemaju izgrađen stav o ovom novitetu.

Među srednjoškolcima se najčešće može čuti da "nemaju nikakav poseban stav uvođenju intoniranja himne na početku školske godine", te da "nemaju problem sa tim".

"Nemam nikakvo mišljenje o tome, iskreno me ne zanima da li će biti himne ili ne", poručila je Biljana koja je učenica trećeg razreda srednje škole.

Kako većina naših sagovornika potvrđuje, pred početak prve smene u školama se sa razglasa mogla čuti himna "Bože pravde".

Nađa, koja pohađa četvrti razred jedne novosadske gimnazije, kaže da je za nju ta ideja prihvatljiva.

"To je skroz u redu što se mene tiče, moje poreklo je moje poreklo, ali ja živim u Srbiji i poštujem institucije ove države. Smatram da intoniranje himne nije nešto što je nužno potrebno, ali mi ne smeta", poručila je Nađa.

Pojedinci ne vide svrhu u intoniranju himne

Iako većina srednjoškolaca nema izgrađeno mišljenje na ovu temu, nekima ideja i poenta himne u školama zapravo nisu jasne, jer kako sami kažu, ne vide šta će to "doneti i promeniti".

"Nemam nikakav problem sa tim, nije mi jasna poenta. Ne vidim nikakvu svrhu u tome", poručila je Malena.

Nasuprot tome, postoje i oni koji smatraju da bi uvođenje nove prakse nekome moglo da "zapara uši".

"Nemam neko mišljenje o toj ideji, ali ono što bi svakako moglo da bude problematično jeste to što mi u razredu imamo nekoliko učenika koji su pripadnici nacionalnih manjina. Samim time, reči u himni koje su posvećene 'srpskom narodu' mogle bi biti problematične", kaže gimnazijalac Darko.

 
MarketingNajnovije vesti