Foto: Pixabay
Vojvodina

Obnavljanje populacije poljskog zeca preduslov za razvoj lovnog turizma u Vojvodini

Izvor: 
RTV Pet, 09/07/2021 - 14:14Povećanje fonda divljači, pogotovo obnavljanje populacije poljskog zeca preduslov je za razvoj lovnog turizma u Vojvodini.

"Zec je najatraktivnija vrsta divljači, najveći prihodi od taksi u zlatnom periodu lovoturizma 70- ih i 80 -ih godina su bili kada je lov zeca u pitanju. Apsurd je i nedopustivo da je danas u 40 odsto lovišta u Vojvodini zec na biološkom minimumu", kaže Željko Sušec, predsednik Lovačkog saveza Vojvodine i direktor Šumskog gazdinstva "Banat" Pančevo.

U planu je da se narednih godina u lovištima Vojvodine u značajnoj meri uveća matični fond poljskih zečeva.

"Svake godine prema programu bi se raseljavalo oko 2 i po hiljade jedinki u 50 tak lovišta.U narednom periodu u planu je da se naseli oko 10 hiljada jedinki poljskog zeca u lovištima Vojvodine.Matični fond bi se obnovio a uvoz bi se radio iz Mađarske", kaže Sušec.

Na uvećanju populacije zečeva biće angažovani lovni stručnjaci iz Srbije, Mađarske, Italije i Rumunije. U planu je i povećanje proizvodnje fazanske divljači.

Cilj je bolji prihod od lovnog turizma koji je kod nas godišnje oko 5 miliona evra dok Mađarska prihoduje više od milijardu evra, a Hrvatska 180 miliona .

Preduslov za uvećanje fonda divljači je i pošumljenost koja je u pokrajini svega 7 odsto. Potrebno je da staništa divljači sa sadašnjih 3 hiljade hektara pod šumom duplirati i na tome će se raditi u narednom periodu, kažu u Lovačkom savezu Vojvodine.
MarketingNajnovije vesti