pisanje Foto: negativespace
Vojvodina

Poziv građanima da se na popisu izjasne kao Vojvođani

Izvor: 
Beta Uto, 27/09/2022 - 14:42Nevladina organizacija Vojvođanski klub pozvala je stanovnike Vojvodine i sve one koji se tako osećaju da se na popisu stanovništva izjasne "nadnacionalno, kao Vojvođani".
 
"Vojvodina je, demografski posmatrano, tačka spajanja različitih naroda i etničkih grupa i kao takva, ona je i tačka susreta različitih kultura. Proces nastajanja i očuvanja multietničkog nasleđa Vojvodine model je opredeljenja da se samo u negovanju duha tolerancije može opstati i civilizacijski napredovati", navedeno je.
 
U saopštenju je dodato da je reč o pitanju koje ne može da bude predmet "dnevnopolitičkih prepucavanja", jer zadire u fundamentalna ljudska prava stanovnika Vojvodine.
 
"Građani Vojvodine su i ranije izražavali svoju nadnacionalnu pripadnost, a u SFRJ je najviše Jugoslovena bilo upravo u Vojvodini. Od Republičkog zavoda za statistiku zahtevamo da se omogući i takva statistička obrada podataka iz koje će se jasno i nedvosmisleno videti koliko se građana Vojvodine izjasnilo kao Vojvođani", navedeno je.
 
U Vojvođanskom klubu smatraju da, čak i ako to izostane, postoji kategorija "regionalna pripadnost", iz koje će biti jasno da velika većina građana koji su se izjasnili po regionalnoj pripadnosti pripadaju upravo Vojvođanima. MarketingNajnovije vesti