Foto: tamburicafest.com
Vojvodina

Promenadom fijakera i tamburaša sutra počinje Tamburica fest u Novom Sadu

Izvor: 
021 Sre, 18/08/2021 - 19:18Tamburica fest, 14. po redu, počinje sutra, 19. avgusta u Novom Sadu.

Promenadom fijakera okićenih tamburašima koji u 18 časova kreću od hotela "Novi Sad" ka Štrandu, počeće festival na kojem će se do subote, 21. avgusta, takmičiti pet tamburaških orkestara i 12 vokalnih solista iz Srbije, Turske, Hrvatske, Republike Srpske, BiH, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Brazila.

U revijalnom, takođe bogatom delu programa na Petrovaradinskoj tvrđavi, nastupiće Vlatko Stefanovski, Saša Matić, Anadolijski duvački kvintet iz Turske, La banda, Velos, Branko Jovanović Baka, Mlade tamburaške nade...

"Uvodno festivalsko veče u centru grada i najprometnijim ulicama, obeležiće zajednički defile i muziciranje više od stotinu tamburaša uz nastupe folklornih ansambala i kuluturno-umetničkih društava", kaže Jelena Pejčić iz organizacionog tima festivala.

Tamburaški orkestri će zatim, za sugrađane i goste Novog Sada, nastupati u letnjim baštama u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici. Za ljubitelje setnog zvuka tamburice pripremili su bogat i sadržajan program zasnovan na negovanju tradicije i podsticaju na novo, savremeno stvaralaštvo, dodala je ona.

U prilog tome, navode organizatori, ide činjenica da će na preostale dve festivalske večeri, koje će biti održane na Petrovaradinskoj tvrđavi, u uvodnom delu programa biti održana revija mladih orkestara koji neguju tradiciju i afirmišu tamburašku muziku.

Zvanično otvaranje "Tamburica festa 2021" je na Petrovaradinskoj tvrđavi u petak, 20. avgusta, uz besplatan ulaz za publiku, nastupom Anadolijskog duvačkog kvinteta iz Turske, s obzirom na to da je "zemlja prijatelj" festivala Turska. Tada će, u takmičarskom delu tambure ukrstiti pet orkestara, od velikog broja prijavljenih, koji će se boriti za prestižnu titulu najbolje tamburaške bande.

U revijalnom delu programa nastupiće ženski tamburaški orkestar La banda i, za kraj večeri, koncert Vlatko Stefanovski trio, u pratnji tamburaškog ansambla Velos pobednika festivala 2018. godine.

"Radujem se publici na Petrovaradinu, jer dugo nismo nastupali u Novom Sadu. Trebalo je prošle godine da sviramo takođe na "Tamburica festu", ali zbog epidemiološke situacije je festival održan "onlajn". Zato će sada biti super. Sviraćemo nove i stare kompozicije i publici predstaviti kombinaciju sa tamburaškim orkestrom. Svi ćemo zajedno videti kako će to izgledati. Volim tamburaše, naravno, to su mi kolege, a tambura i gitara su rodbina", kaže jedan od najboljih gitarista u regionu uz kojeg će nastupiti njegov sin Jan na bubnjevima i Ivan Kukić na basu.

U subotu, 21. avgusta, na završnoj festivalskoj večeri, biraće se najbolji vokalni solista i najlepše nove autorske tamburaške pesme, a nastupiće 12 izvođača. U revijalnom delu programa pevaće Milica Dosković, članica opere Srpskog narodnog pozorišta, a poslastica za publiku biće i muziciranje Branka Baka Jovanovića, najvećeg virtuoza na tamburici.

Za posebno finale, u celovečernjem koncertu, nastupiće Saša Matić sa svojim orkestrom i u pratnji tamburaša.

Besplatan ulaz uz potvrdu o vakcinaciji ili test

Ovogodišnji "Tamburica fest" biće održan uz odobrenje Kriznog štaba i u skladu sa primenom svih epidemioloških mera.

Potrebno je da posetioci ponesu potvrdu o vakcinaciji ili preležanom kovidu19, a za one koji to nemaju biće omogućeno da na licu mesta, na ulazu urade antigenski test po ceni od 400 dinara. Ulaz na prve dve večeri festivala je slobodan, a za završno veče, 21. avgusta, ulaznica će koštati 500 dinara.

 
MarketingNajnovije vesti