Kukuruz Foto: Hippopx
Vojvodina

Skromni prinosi kukuruza u južnom Banatu

Izvor: 
RTV Vojvodina Pet, 25/11/2022 - 19:22U Južnom Banatu ove godine zabeleženi su skromniji prinosi kukuruza. Poljoprivrednici nisu zadovoljni ni sojom koja je zbog suše najviše podbacila.

Iako su prognoze bile da će godina biti jako loša- rod jeste manji ali ne toliko koliko se prognoziralo tokom leta,kažu u Institutu “Tamiš”. Najviše su podbacili soja i kukuruz. Soje je u proseku bilo oko 2 tone po hektaru dok je prosečan prinos kukuruza, skromnih, 4,7 tona po hektaru. Rod kukuruza se kretao u velikim rasponima, između dve i devet tona, što je povezano sa količinom padavina u određenim delovima atara-kaže Jan Babka,savetodavac u Institutu”Tamiš”

"Ono što je još primetno je pojava rezistentnosti kod korova i upravo na tim područjima gde je kukuruz najviše podbacio tamo je i bilo najviše problema sa korovima. Tako da nije samo klima nego su i korovi doprineli manjem rodu" kaže Babka.

Suncokret je najbolje prošao i prosek je 3,2 tone po hektaru.

Poljoprivrednici u južnom Banatu na vreme su završili setvu strnih žita.

"Usevi, zavisno od od toga u kom periodu su sejani, su u različitim fazama od klijanja do već drugog lista . Ono što mogu da kažem, da i pored velikih padavina koje smo imali u septembru, površinski sloj zemljišta se osušio tako da je bilo problema u nicanju pšenice, ali ove kiše će to da saniraju" objašnjava Babka.

Savet poljoprivrednicima je da redovno obilaze useve, jer postoji opasnost od pojave glodara.
MarketingNajnovije vesti