Doktor korona Foto: pixabay
Vojvodina

Traže se radnici za kovid bolnicu na Mišeluku: Za rad na određeno potrebno više od 1.000 medicinara

Izvor: 
021 Čet, 05/08/2021 - 10:23Klinički centar Vojvodine planira da, u kratkom periodu od narednih mesec dana, na određeno primi čak 1.143 medicinara i 142 administrativna radnika za novu kovid bolnicu na Mišeluku, saznaje 021.rs.

Upravo raspisani konkursi KCV otvoreni su svega osam dana.

Administrativni i tehnički radnici biće primljeni za rad na tri meseca, dok se medicinari primaju na šest meseci.

Na spisku traženih administrativnih radnika je njih devetoro - pravnici i pravni pomoćnici, poslovni sekretari, ekonomisti i finansijski saradnici, kao i 133 tehničkih radnika - inženjera, programera, tehničara, savetnika, domara, vozača, vatrogasaca, stolara, moleri, zidari, kuvari, mesari, servirke, spremačice...

U javnom pozivu za zapošljavanje medicinara nalazi se potreba za 197 doktora različitih specijalizacija i subspecijalizacija. Traži se, između ostalog, 32 lekara opšte prakse, 20 pulmologa, šest nefrologa, pet kardiologa, četiri endokrinologa, 40 anesteziologa, 20 internista, 16 radiologa i osam infektologa.

Oglašeno je i radno mesto za magistra farmacije i šest biohemičara.

KCV je u potrazi i za ukupno 939 zdravstvenih radnika sa višom ili srednjom stručnom spremom. Planirano je zapošljavanje čak 811 medicinskih sestara/tehničara, 40 radioloških tehničara, 30 laboratorijskih tehničara, 10 farmaceutskih tehničara, 30 fizioterapeutskih tehničara...

Medicinari moraju da imaju prethodno iskustvo u struci, a dužina staža varira u zavisnosti od profila. Tako magistar farmacije i biohemičari treba da imaju šest meseci radnog iskustva, lekari opšte prakse i tehničari najmanje šest meseci, specijalisti tri i po godine, a subspecijalisti najmanje četiri i po godine rada u struci.

Obaveštenje o terminima za razgovor sa kandidatima koji budu ispunjavali uslove oglasa biće objavljeno na sajtu KCV, a oni koji se ne odazovu na poziv za razgovor biće automatski diskvalifikovani. Odluka o izboru kandidata biće doneta u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa i biće objavljena na sajtu KCV, piše u javnom oglasu.

Gde će KCV pronaći ovaj broj medicinara glavna je misterija, budući da su određeni profili u Srbiji godinama deficitarni.

Kovid bolnica trebalo bi da bude završena do 1. septembra, u više navrata su najavljivali nadležni. Da konkursi za zapošljavanje stižu relativno kasno naglašava i izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara krajem aprila, kad je najavio da će za bolnicu na Mišeluku osoblje biti zaposleno i obučavano u KCV narednih meseci.

On je rekao i da Vojvodina i Novi Sad imaju dovoljno medicinara koje mogu da zaposle u zdravstvenim ustanovama čija je gradnja u toku, kao što su Kovid bolnica na Mišeluku, novi blokovi Kliničkog centra Vojvodina i Kamenica 3.

Sami radovi na kovid bolnici na Mišeluku odjednom su, u roku od samo dve nedelje, vanredno poskupeli dva puta, zbog čega je iz tekuće budžetske rezerve države izdvojeno još 1,5 milijardi evra. Za gradnju kovid bolnice je, uključujući vanredne troškove, planirano više od pet milijardi dinara.

Lončar je obelodanio da Vlada Srbije "najozbiljnije razmišlja" o tome da se medicinarima omogući da, po povlašćenim cenama, kupuju stanove u okviru projekta izgradnje stanova za bezbednjake. Kako je 021.rs juče otkrio, država planira da na utvrđeni broj stanova izgradi još oko 200 stanova na Jugovićevu, u naselju koje se polako pretvara u kolektivno naselje za pripadnike snaga bezbednosti.

 
MarketingNajnovije vesti