Foto: Pokrajinska vlada
Vojvodina

Vojvodina i Republika Srpska unapređuju saradnju u poljoprivredi, posebno organskoj proizvodnji

Izvor: 
013info Pet, 22/10/2021 - 15:35Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić razgovarao je danas sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem o nastavku saradnje u oblasti poljoprivrede, saopštila je Pokrajinska vlada. Kako je konstatovano, poseban prostor za proširenje saradnje postoji u organskoj proizvodnji.

Božić je nakon sastanka, kao prvi naredni događaj, najavio zajedničku konferenciju posvećenu organskoj proizvodnji, koja bi u narednih mesec dana bila organizovana u Novom Sadu. Aktivno učešće u organizaciji te konferencije uzeće Privredna komora Vojvodine.

„Nastavljamo saradnju koja je uspostavljena pre nekoliko godina potpisivanjem sporazuma između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske. Danas je dogovoreno i formiranje radne grupe zadužene za organsku proizvodnju, koja može biti razvojna šansa u narednom periodu i mogućnost za još bolju saradnju Vojvodine i Srpske. Važan segment saradnje vidimo u intenziviranju sajamskih aktivnosti, konkretno u povezivanju Novosadskog sajma i Sajma u Bijeljini, koji bi na taj način dobio regionalni karakter“, istakao je sekretar Božić.

U okviru nastavka ove saradnje Pašalić je naglasio saradnju između novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivrednog instituta u Banjaluci u radu na selekciji novih genotipova sorti hibrida jer, kako je naveo, Srpska ima tržište i kadrove koji mogu da rade na tome. To bi, po njegovim rečima, bio jedan viši nivo saradnje kakav do sada nije postojao.

„Važna je i saradnja sa Produktnom berzom u Novom Sadu. Planiramo da već krajem ovog meseca održimo sastanak u Bijeljini na kome će predstavnici ove institucije razgovarati sa našim poljoprivrednim proizvođačima, koji gazduju na velikim površinama ili imaju koncesiju i mogu da budu značajni proizvođači ratarskih kultura i industrijskog bilja. Njima Produktna berza može biti interesantna za plasiranje tih proizvoda“, rekao je Pašalić.

Razgovaralo se i o naučnoistraživačkoj saradnji između poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu i Banjaluci u oblasti organske proizvodnje, koja je u ekspanziji. Te aktivnosti će biti realizovane u narednih mesec dana u Privrednoj komori Vojvodine.

 
MarketingNajnovije vesti