Doktor korona Foto: pixabay
Vojvodina

Zvanično 1.100 Vojvođana preminulo od kovida od početka epidemije

Izvor: 
021.rs Čet, 29/04/2021 - 13:39Skoro 1.100 stanovnika Vojvodine preminulo je od posledica kovida19 u proteklih 13 meseci, koliko traje epidemija virusa korona u Srbiji.
 
Ovaj podatak izneo je ministar Zlatibor Lončar za 021.rs uz izvinjenje što nam ovaj podatak nije dostavljen kada je tražen krajem decembra prošle godine.

Ovo su prvi zvanični podaci o broju preminulih u Vojvodini posle više od osam meseci, jer je prethodna informacija početkom jeseni bila da je od posledica kovida preminulo nešto više od stotinu ljudi. 

Podsetimo da zdrastvene ustanove i vlast u Novom Sadu i Vojvodini ne daju podatke o broju preminulih, već je jedino je dostupan podatak o tome koliko se dnevni registruje pozitivnih na kovid, kao i koliko je broj pacijenata u bolnicama, međutim i taj podatak je nepotpun, jer se ne navodi koliko je njih primljeno na lečenje, koliko otpušteno, odnosno nema podatka da li je bilo preminulih.

Jedini dostupan podatak koji donekle govori o tome kolika je smrtnost od virusa korona u Novom Sadu, jeste onaj o broju sahrana za koje se izdvaja novac uz budžeta Grada. Prošle godine bilo ih je nešto više 300, a u prva četiri meseca ove godine podaci još nisu potpuni, ali i se govori o stotinama osoba.

Znajući da je u Srbiji do sada, prema zvaničnim podacima, preminulo više od 6.300 osoba, podatak o 1.100 osoba govori da je svaka šest žrtva bila iz Vojvodine.
MarketingNajnovije vesti