Photo: Pexels
Zanimljivosti

Ako ste dobili ovu poruku, nikako nemojte da kliknete na nju: Kako da ne postanete žrtva prevare?

Izvor: 
B92 Pon, 03/08/2020 - 19:01


Svakih nekoliko meseci u javnost isplivaju informacije o prevarama počinjenim putem mobilnih aplikacija za razmenu poruka, u kojima korisnici budu oštećeni za velike sume novca.

B92 je objavio lake korake koje treba da pratite kako vam se ne bi desilo ništa slično.

U Srbiji je prethodnih nedelja ponovo aktuelna prevara u kojoj se korisnicima Android telefona na Chrome pretraživaču pojavljuje oglas za ažuriranje Viber aplikacije, koje je navodno neophodno da bi se odblokirao Viber nalog - a da bi se to desilo, kako tvrde prevaranti, potrebno je poslati SMS poruku.

Iako je uložen veliki trud da to vizuelno deluje verodostojno, imitirajući logo, font i prepoznatljive boje, ovo, naravno, nema nikakve veze sa kompanijom Rakuten Viber. U pitanju je premijum SMS servis koji naplaćuje poslate poruke čak 180 dinara, a zauzvrat vam ne daje apsolutno ništa. Može se desiti da vas ova prevara skupo košta, jer ćete se slanjem SMS poruke pretplatiti na servis, koji će vam potom periodično (pojedini i na dnevnom nivou) naplaćivati SMS po 180 dinara, iako ga vi više niste slali, niti zahtevali bilo kakvu dalju akciju. Tako će vaš mesečni račun narasti do neslućenih razmera.

Najlakši način da ne budete prevareni jeste da apsolutno nikada ne klikćete na “iskačuće” reklame na pretraživačima, kojima je cilj da kod korisnika izazovu paniku i navedu ga na brzu i ishitrenu reakciju, te na taj način izmame novac.

Iz kompanijeporučuju da oni od svojih korisnika neće nikad tražiti da pošaljete SMS poruku, a sve novosti u vezi sa ovom platformom može se naći isključivo na njihovim zvaničnim kanalima.

Ukoliko dobijete ovakvu informaciju, najbolje je da odmah isključite pretraživač, pokrenete Viber aplikaciju na svom telefonu i ukoliko ona radi - ne postoje nikakvi problemi, niti je potrebno bilo šta da uradite da vam se „odblokira” nalog, jer on i nije blokiran. Ipak, ukoliko imate bilo kakav problem sa pokretanjem Vibera, posetite Play Store ukoliko ste Android korisnik i App Store za iPhone uređaje, te proverite da li ste preuzeli poslednju verziju aplikacije. U pitanju su zvanične “prodavnice” aplikacije, u kojima je ažuriranje Vibera bezbedno.

I za kraj, da razbijemo još jedan mit - i one lančane poruke koje svakih nekoliko dana dobijate od svojih poznanika o tome kako će “Viber uskoro postati platni“, takođe su prevara. Istina, nešto drugačija prevara, jer od vas ne traži novac, ali svakako ne treba da verujete u to, niti će vam se bilo šta loše desiti ako poruke ne prosledite dalje - Viber neće početi da naplaćuje svojim korisnicima slanje poruka, kao ni pozivanje unutar aplikacije.
MarketingNajnovije vesti