facebook
Zanimljivosti

Facebook usred novog skandala

Izvor: 
Mondo/agencije Ned, 08/09/2019 - 01:34


Facebook je potvrdio da su telefonski brojevi stotina miliona korisnika ove društvene mreže bili ostavljeni na nezaštićenom serveru.

Prema podacima veb sajta Tech Crunch 419 miliona zapisa o telefonskim brojevima nalazilo se na serveru koji je bio dostupan na internetu, a nije imao zaštitu u vidu pristupne šifre niti bilo kakvu drugu! Facebook je potvrdio ovaj izveštaj, ali je precizirao da je verovatno reč o upola manjem broju telefonskih brojeva zbog dvostrukih unosa.

Pretpostavlja se da je propust nastao kada je 2018. godine ukinuta opcija potrage za korisnicima preko njihovih javno dostupnih informacija.

Mera je preduzeta kao odgovor na skandal sa kompanijom Kembridž analitika i neovlaštenog korišćenja podataka o korisnicima u analitičke svrhe. U izveštaju se navodi da je server sadržavao nekoliko baza podataka sa različitim informacijama, uključujući identifikacionu oznaku korisnika Facebook mreže uz njihove lične i sve druge telefonske brojeve.

Ova baza podataka u međuvremenu je uklonjena sa interneta i nema dokaza da su nalozi na Facebook sistemu kompromitovani, saopštio je portparol ove kompanije. U nekim slučajevima bili su izloženi i detalji poput imena korisnika, njihovog pola i lokacije po državama.
MarketingNajnovije vesti