Paja Patak Foto: pixabay
Zanimljivosti

Paja Patak danas puni 85 godina

Izvor: 
Danas Ned, 09/06/2019 - 09:59Crtani junak Paja Patak "ugledao je svetlost dana" 9. juna, 1934. godine.
Paja, beli patak, obučen u plavo mornarsko odelo sa plavom kapom i crvenom leptir mašnom, već 85 godina predstavlja jednog od najpoznatijih junaka Volta Diznija.
 
Donald Dak, kako je izvorno ime ovog crtanog junaka, prvi put se u Srbiji pojavio u izdavačkoj kući Politika, gde i dobija svoju "srpsku verziju imena"- Paja Patak.
 
Prvi put se pojavio u jednom od kratkometražnih filmova serije "Luckaste simfonije" (Silly Symphonies), a tek tri godine kasnije je dobio glavnu ulogu. Jedan od glavnih razloga za njegovo pojavljivanje je to što je Mikiju (Miki Maus) opadala popularnost i Volt Dizni je želeo da ubaci lika koji će, po temperamentu, biti različit od njega.
 
On se sa Mikijem prvi put pojavljuje u crtanom filmu "Pomoć siročićima", u avgustu 1934. godine, a nakon dobre reakcije publike, Paja je ostao stalni član družine Diznijevih junaka, kojoj pripadaju još Miki, Mini, Šilja i Pluton.
 
Njegova najprepoznatljivija osobina jeste njegov prek temperament, što ga dovodi u razne neprilike i svađu sa svojim prijateljima. Pored toga, Paja je jako odan i dobar prijatelj, iako je ponekad ljubomoran na Mikija.
 
Pored "kratkih živaca", Pajin veliki problem je to što veoma voli zlato i blago i opsednut je svojom željom za bogaćenjem, po ugledu na njegovog strica Baju.
 
Paji Patku u njegovim avanturama društvo prave devojka Pata, čije ga ponašanje često "izluđuje", kao i njegova tri sestrića- Raja, Gaja i Vlaja, kojima se često hvali pričama iz svoje mladosti. Ovaj nervozni patak je 2004. godine konačno dobio svoju zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih i tako potvrdio svoju titulu “najpoznatijeg patka na svetu”.
 
Višednevna proslava u Šangaju
 
U Šangajskom Diznilendu od 3. do 9. juna posetioci će moći da vide specijalni program u čast 85. rođendana Paje Patka. U ovom Diznijevom parku "Pajin vafl" jedan je od najprodavanijih slatkiša kao i Paja Patak sladoled. Otprilike pet miliona gostiju posetilo je 11 metara visokog Paju Patka na Jezeru želja u ovom parku od 9. jula prošle godine.
 
 MarketingNajnovije vesti