Photo: Pexels
Zanimljivosti

Proverite telefon i obrišite ove aplikacije odmah

Izvor: 
Mondo/TrendMicro Sub, 08/02/2020 - 15:22


Kompanija Trend Micro, koja se bavi bezbednošću softvera i hardvera izdala je novu listu sa još devet aplikacija (tabela u galeriji i dole), koje su pretnja po svaki Android telefon.

Maliciozne aplikacije, o kojima je opet reč, u mogućnosti su da na instaliranom telefonu aktiviraju jedan od čak 3.000 poznatih malvera, advera i drugog neželjenog softvera, koji krade korisničke podatke, prikazuje reklame i “češlja“ unutrašnjost telefona bez znanja korisnika.

Nažalost, pre nego što su otkrivene, ovih devet aplikacija instalirano je preko 470.000 puta, što znači da je zaraženo najmanje toliko telefona i da je to razlog povećanog broja prikazivanja neželjenih reklama, kao i drugih problema, koje korisnici Android telefona s ovim virusima imaju.

Dodatni problem, osim prikazivanja reklama i instaliranja virusa na telefon, dokazano je da ovih devet aplikacija preuzima i kontrolu nad korisnikovima Facebook i Google nalozima, otkrivajući lozinke i korisnička imena iz podataka telefona. Nije nužna pojava da virus zaključava nalog - jednostavno, on se kroz spam mejlove i poruke nudi i drugim korisnicima, pretvarajući se da je korisnik, čiji je nalog preuzet.

Na taj način bi broj zaraženih telefona mogao biti drastično veći od ovih pola miliona zvanično poznatih.

Evo kojih je to devet aplikacija u pitanju.

Aplikacije
opasne_aplikacije.jpg

 
MarketingNajnovije vesti