kompjuter Foto: pixabay
Zanimljivosti

Tvrdi da ima podatke 533 miliona korisnika Facebook-a, prodaje ih preko Telegram bota

Izvor: 
Startit Ned, 31/01/2021 - 21:12


Baza podataka puna telefonskih brojeva korisnika Facebook-a našla se u rukama sajber kriminalca, koji ih prodaje preko Telegram bota, navodi Motherboard.

Kako prenosi Startit, čovek koji se iza svega nalazi tvrdi da ima podatke 533 miliona korisnika, a oni su procureli zbog ranjivosti Facebook-ovog sistema, koja je sanirana 2019. 
 
Preko ovog bota, zapravo je omogućeno da neko unosom Facebook ID-a pronađe telefonski broj osobe ili obratno. Da biste to uradili potrebno je da platite 20 dolara, koliko košta jedan token, koji će vam otključati samo jedan Facebook ID, odnosno broj telefona. Naravno, postoji mogućnost da se kupi 10.000 tokena, a tada je cena po tokenu pet dolara.  
Bot je aktivan najkasnije od 12. januara ove godine, a podaci kojima omogućava pristup su iz 2019. Takav podatak može biti bajat, ali korisnici ne menjaju brojeve telefona tako često. U bazi se nalaze i kontakti onih koji su zahtevali dvofaktorsku potvrdu indentiteta prilikom prijavljivanja, odnosno oni koji su nakon unosa šifre, unosili i pin koji bi im stizao na broj telefona, kako bi se ulogovali. 
 
U opasnosti su korisnici koji su svoj broj telefona povezali s mrežom pre avgusta 2019, a ovaj sajber kriminalac kaže kako su u bazi korisnici iz više od 15 zemalja. 
 MarketingNajnovije vesti