Zanimljivosti

Znate li razliku: Šta je ajvar, šta pinđur, a šta malidžano?

Izvor: 
nova.rs Čet, 08/09/2022 - 09:09











Dok se Balkan i dalje svađa čiji je ajvar „pravi“, stranci i ne znaju po čemu se tačno razlikuje od pinđura ili ljutenice, na primer. A kamoli kad se u igru uključe i zakuska, ćopulu, malidžano…

Zato je Taste atlas predstavio grafiku na kojoj su se našli tradicionalni namazi od povrća koji se spremaju u zemljama Balkana – sa istaknutim sastojcima za pripremu kako bi se jasno uočile razlike.

Za početak, ajvar se pravi samo od pečene crvene paprike, piše Nova.rs.

U ljutenicu, pored paprike, idu paradajz, ljuta papričica i beli luk. Pinđur je „slatka“ verzija ljutenice i pravi se od pečene paprike, paradajza i belog luka.

Malo manje poznata kod nas je zakuska, rumunski jesenji delikates u teglici, od pečenog plavog patlidžana, pečene paprike, belog luka i kuvanog paradajza.

Ćopulu je varijacija na temu, pošto u njega ide pečeni plavi patlidžan, pečena crvena paprika, pečeni paradajz i beli luk.

Malidžano je jedini u kojem ne preovlađuje crvena boja paprike. Karakterističan je za Severnu Makedoniju i u njemu se miksaju pečeni plavi patlidžan, pečena zelena paprika, beli luk i senf.








Marketing



Najnovije vesti