Lavovi spavaju na putu Foto: Section Ranger Richard Sowry (twitter)
Život

Biljojedi u većem riziku od istrebljenja od mesoždera

Izvor: 
Hina Čet, 13/08/2020 - 12:46

Biljojedi su suočeni s većim rizikom od istrebljenja u odnosu na mesoždere, bez obzira da li se radi o sisarima, pticama ili gmizavcima, rezultati su opsežne studije sprovedene na 24.500 životinjskih vrsta, živih i izumrlih. 
 
Analiza objavljena u stručnom časopisu "Science Advances" ukazuje na to da su biljojedi pretrpeli višu stopu istrebljenja u poslednjih 50.000 godina, u poređenju sa ostalim delovima lanca ishrane, i da taj trend traje do danas.
 
Najugroženiji su gmizavci biljojedi, poput kornjača, i veliki biljojedi, poput slonova.
 
"Toliko je puno podataka već objavljeno i ponekad ih je potrebno samo dobro organizivoti", rekla je Triša Etvud, ekolog na Univerzitetu Juta i glavna autorka studije. 
 
Naučnici su najpre istražili obrasce izumiranja biljojeda, svaštojeda i mesoždera u moderno doba, i potom su istu analizu sproveli na vrstama iz kasnog pleistocena. Na kraju su proučili i na koji način veličina tela i pozicija u lancu ishrane utiču na status ugroženosti među 22.166 živih vrsta.
 
Autori zaključuju da je na takav trend verovatno uticalo nekoliko razloga, no čini se da određena delovanja čoveka na biljojede utiču više nego na ostale.
 
Takođe, ugrožena staništa i zagađenje imaju disproporcionalan učinak na male ptice biljojede.
 
Postoje i izuzeci, mesožderi koji žive u morskim staništima, čiji je rizik od istrebljenja veći, što znači da su suočeni s većim egzistencijalnim pritiskom od kopnenih mesoždera.MarketingNajnovije vesti