Spavanje Foto: pxhere
Život

Često ne možemo da se setimo šta smo sanjali, šta je razlog tome?

Izvor: 
mindbodygreen.com/24 sata.hr Uto, 30/08/2022 - 22:13Način na koji se formiraju naši snovi ostao je misterija u naučnim krugovima. Danas znamo da naš mozak konstruiše snove iz naših sećanja koja su prisutna u svakodnevnom životu, kao i od dubokih podsvesnih materijala.

 

Znači, nedavna sećanja kombinuju se sa informacijama koje smo prikupljali poslednjih godina,  sećanjima, traumama, emocijama i osećajima, i stvaraju se tajanstveni, ponekad apsurdni snovi.

Naš um noću putuje na određena mesta ili odabere određene uspomene, boje, glasove, prizore ili ljude. I dok se neki ljudi često sete svojih snova, drugi imaju problema s tim.

Razlozi zašto se ne sećamo svojih snova su mnogobrojni, od stresa do brzog buđenja,

Stres

Istraživanja su pokazala da stres, ne samo da narušava i skraćuje REM fazu spavanja, več i povećava broj buđenja tokom noći. I jedno i drugo mogu da vam otežaju pamćenje onoga što ste sanjali.

Ishrana

Važno je izbegavati hranu koja remeti san poput masnih i prženih obroka, začinjenih jela, citrusnog voća, ali gaziranih pića.

Trauma

Trauma je slična stresu, ali mnogo intenzivnija. Ona zna lako da dovede do nesanice, ali i potpunog suzbijanja prisećanja snova u nastojanju da se što pre zaborave bolne noćne more.

Stimulansi

Preporuka je da pre spavanje izbegavate kofein, nikotin, alkohol i marihuana, jer sve to remeti san. Iako se čini da, recimo, alkohol doprinosu bržem ulasku u san, on zapravo remeti spavanje u drugoj poloviini noći kada dolazi do probavljanja tog alkohola.

Određeni lekovi

Prema rečima stručnjaka za spavanje i profesora NYU Žirardin Žan-Luiza, „određeni lekovi mogu da utiču na REM ciklus spavanja ili da podstaknu noćne more“.

Poremećaji spavanja

Sve od nesanice, pa do apneje u snu i narkolepsije može negativno da utiče na REM ciklus spavanja.

Prebrzo buđenje

Prema psihologu i stručnjaku za snove Rubinu Najmanu, prebrzo buđenje možda da utiče na to da da zaboravite šta ste sanjali. On kaže da je period neke vrste ošamućenosti, vanrednog hibridnog stanje u kom se budite iz sna, odlično za prisećanje onoga što ste sanjali.

Neobraćanje pažnje

Autor i stručnjak za lucidno sanjanje Robert Vagoner spomenuo je jednom prilikom da neke ljude jednostavno više zanima šta su sanjali nego druge. A, ako vas nešto ne zanima, na to nećete ni obraćati pažnju, piše Mind Body Green, prenosi 24 sata.hr.

 

 
MarketingNajnovije vesti