Foto: Pixabay.com
Život

COVID-19 pokazao da su pušači manje spremni za borbu sa bolestima

Izvor: 
Beta Uto, 02/06/2020 - 08:11

Zamenica direktorke Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije Branislava Milenković upozorila je da se tokom epidemije COVID-19 još jednom pokazalo da su pušači značajno podložniji komplikacijama plućnih bolesti i da je njihov organizam manje spreman za borbu sa virusima i drugim bolestima.

Ona je, tokom onlajn konferencije "Da li se čujemo?" rekla da su mladi ti koji mogu da promene svet.

"Verujem da je važno da oni stvore promenu stila života i da ta promena podrazumeva više brige o sopstvenom zdravlju, ali i o životnoj sredini. A prestanak pušenja svakako bi bio važan deo tih promena", rekla je Milenković.

Promena sveta nije samo na mladima, već pre svega na državi, ocenila je predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Srmena Krstev, koja je navela da se od 2010. u Srbiji nije ništa promenilo kada je reč o kontroli duvana. 

Dodaje da Nacrt izmena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu iz 2015. godine nikada nije ušao u proceduru usvajanja, kao ni Strategija kontrole duvana do 2025. godine koja je izrađena pre četiri godine. 

"Potrebna je politička odluka na najvišem nivou, da se raskine savez sa duvanskom industrijom i da se zdravlje stavi na prvo mesto. Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima ili na javnim mestima nigde do sada nije dovela do propasti ugostiteljstva ili države. Uticaj na ugostiteljstvo svuda je bio pozitivan ili neutralan, jer nepušača je ipak uvek više nego pušača, a uticaj na ukupnu ekonomiju i na zdravlje uvek je isključivo pozitivan", rekla je Krstev.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša podsetio je da je Srbija potpisnica obavezujuće Okvirne konvencije o kontroli duvana, kojom je predviđeno usvajanje sveobuhvatnih zakonskih rešenja za kontrolu duvana, putem koje bi bile uspostavljene mere za zaštitu zdravlje mladih, ali i svih građana Srbije.

"Sve te mere potrebno je uvesti u paketu, jer njihovo pojedinačno uvođenje ostavlja prostora duvanskoj industriji da brzo promeni fokus svojih marketinških aktivnosti. Potrebno je svuda obezbediti nepušačku životnu sredinu. Nije dovoljna samo zabrana pušenja na javnim mestima. Potreban je širi zakon o kontroli duvanske industrije", ocenio je Ivanuša.

Julijana Bak, direktorka organizacije PROI koja u Bosni i Hercegovini sprovodi kampanju protiv upotrebe duvanskih proizvoda, kaže da je Balkan ostao "svojevrsna pepeljara Evrope".

"Korisnici proizvoda duvanske industrije brže umiru i zato je potreba te industrije da stalno privlači nove, mlade pušače. To radi kroz različite trikove i stalno se prilagođava trendovima, ali i zakonima, pa tako danas možemo da vidimo fotografije ili video snimke popularnih influensera na kojima oni koriste cigarete i druge duvanske proizvode", ocenila je Bak.

 
MarketingNajnovije vesti