Foto: Depositphotos
Život

Da li izbeljivanje zuba kurkumom radi?

Izvor: 
Permadent Pet, 07/10/2022 - 13:00Izbeljivanje zuba kurkumom, iako čudno zvuči,je najnoviji TikTok trend za koji se tvrdi da uspešno izbeljuje zube. Zvuči neobično, a u ovom tekstu pozabavićemo se izbeljivanjem zuba i efikasnim i manje efikasnim metodama.

Kurkuma je začin koji je poznat po svojoj intenzivnoj žutoj boji, i začinu koji izuzetno lako preboji ruke, tkaninu i bilo šta u šta dođe u dodir. 

Ovaj indijski začin se koristi hiljadama godinama i poznat je po svojim lekovitim svojstvima, ali nije uobičajeno da se koristi kao sredstva za izbeljivanje zuba.

Kada je reč o stručnoj literaturi, ne postoje dokazi da kurkuma utiče ili pomaže kod izbeljivanja zuba. Upotrebe kurkume za bilo šta što je u vezi sa zubima je u antimikrobne svrhe, što nema nikakve veze sa izbeljivanjem zuba.

Nažalost, kurkuma neće izbeleti vaše zube, ali preporučujemo konzumaciju zbog svojih lekovitih i protivupalnih destva. 

Kako najbolje izbeleti zube?

Kada je reč o izbeljivanju zuba, svakako da se preporučuje da se za tretman obratite profesionalcima, odnosno stomatolozima.

Iako su na tržištu dostupna sredstva za kućno izbeljivanje zuba, profesionalno izbeljivanje zuba donosi brojne prednosti. Neke od njih su:

  • Obavljanje izbeljivanja u strogo kontrolisanim uslovima pod vođstvom stomatologa
  • Korišćenje profesionalnih, visokokoncentrovanih i ispitanih sredstava za beljenje
  • Brži, efikasniji i dugotrajniji rezultati
  • Sigurniji proces

Profesionalnim izbeljivanjem zuba može se postići dve do četiri nijanse u toku samo jednog tretmana koji traje kraće od jednog sata.

Ipak, važno je napomenuti da se zubni mostovi ili krunice ne mogu izbeliti.

Sam proces ordinacijskog izbeljivanja zuba ne podrazumeva brušenje zuba, niti bilo kakve invanzivne zahvate.

Obavlja se bez anestezije i potpuno je besplatno, a pacijent se odmah po završenom tretmanu može vratiti svojim aktivnostima. Zapravo, jedina nuspojava može biti pojava blage osetljivosti zuba koja relativno brzo nestaje.

Kako se postiže efekat beljenja?   

Ako nema brušenja ili skidanja sloja zuba, logično je zapitati se kako dolazi do efekta beljenja?

Sva sredstva za beljenje zuba, nezavisno da li je reč o kućnim ili profesionalnim preparatima bazirani su na aktivnoj supstanci vodoonik peroksid, a čija koncentracija zavisi od tipa proizvoda. 

Profesionalci koriste visokokoncentrisane proizvode, dok su blaže verzije dostupne za kućnu upotrebu, što određuje i efikasnost tretmana.

Nakon nanošenja sredstva za izbeljivanje na zube, vodonik peroksid razlaže se na slobodne radikale koji reaguju sa hromatogenim nezasićenim organskim supstancama, menjajući njihovu molekularnu strukturu.

Ovo dovodi do hemijske reakcije u kojoj se stvaraju sitniji molekuli koji odbijaju svetlost na drugačiji način i divide do postizanja efekta beljenja.

Dakle, zub ostaje netaknut, a zubna gleđ neoštećena.

Zaključak  
 
Nažalost, ne postoji magično rešenje za izbeljivanje zuba, poput pranja zuba kurkumom ili kokosovim uljem.

Srećom, efikasna rešenja na bazi vodonik peroksida dostupna su svima, bilo u kućnoj verziji koja podrazumeva samostalno izbeljivanje slabijeg sredstva, ili u profesionalnoj verziji tokom koje stomatolog nanosi visokokoncentrovano sredstvo za izbeljivanje.
MarketingNajnovije vesti