wikimedia
Život

Dr Popović: Ljude najviše muči kako smo tako brzo došli do vakcine

Izvor: 
Danas Ned, 24/01/2021 - 09:38

Ono što ljude najviše muči u celoj priči jeste kako smo tako brzo došli do vakcine, kaže za list "Danas" doktorka Jelena Popović sa Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu, u Čikagu, čija je uža specijalnost genetički inženjering.

"A, odgovor glasi da to zapravo uopšte nije brzo. To se čini svakome ko nije u oblasti molekularne genetike. Za sva saznanja koja su dovela do navedenih vakcina bile su potrebne decenije, bilo je potrebno usavršiti puno metoda, od reakcije lančanog umnožavanja DNK (tj. PCR reakcije), DNK sekvenciranje do usavršavanja vektora i lipidnih kapljica za dostavu informacija. Da ne pričam koliko je vremena uzelo izučavanje principa u imunologiji, izučavanju signalnih kaskada i principa po kome se određeni procesi odvijaju u ćeliji", kaže doktorka Popović, koja je molekularnu biologiju završila na Univerzitetu u Beogradu.
 
Sve što sada gledamo, navodi ona, rezultat je ozbiljnog razvijanja molekularne biologije i biotehnologije, iza kojeg ne stoji samo 12 meseci kovida19, kako se to mnogima čini.
 
"Stoji ozbiljan rad hiljade i hiljade naučnika širom sveta, a ne samo rad farmaceutskih kompanija. Ono što takođe stoji su okolnosti pod kojima su velike količine novca gotovo trenutno uložene kako bi se za kratko vreme došlo do vakcine i što pre pandemija zaustavila", navodi Popović.
 
Ističe da su posledice infekcije kovid19 po zdravlje dramatične, na različitim nivoima. Rezultati ispitivanja su, ukazuje, pokazali da ostavlja ozbiljne i dugotrajne posledice na mnogim organima, ne samo na plućima.
 
"Takođe, mnogo ljudi umire, ne samo zato što su inficirani virusom već zato što su kapaciteti za tretman svih drugih oboljenja limitirani prisustvom pacijenata sa kovidom19", kaže ona i naglašava da treba imati na umu i biti otvoren o tome da postoji još dosta toga što ne znamo, a tiče se vakcinacije, za šta je potrebno vreme.
 
Popović ističe da je razumljiv strah od nepoznatog, što je, kaže, i verovatno najveći neprijatelj pristupu vakcinama.
 
"Smatram da poverenje u naučna dostignuća mora da se stekne edukacijom i razumevanjem istih i u tome vidim jako važnu ulogu nas naučnika. Samo kroz edukaciju mi možemo pomoći da se prva pandemija u modernom dobu reši brzo i u našu korist", smatra dr Popović.
 
Ceo tekst lista Danas možete pročitati OVDE.
 

 
MarketingNajnovije vesti