vakcina fajzer Foto: pixabay
Život

DW: Naučnici odgovoraju na najčešća pitanja o nuspojavama vakcina

Izvor: 
DW Ned, 07/11/2021 - 20:52Od pojave vakcina protiv korona virus poznate su retke neželjene reakcije na vakcine, skeptici ("antivakseri") tvrde da su moguće i one koje bi se javile posle par godina, dok stručnjaci tvrde drugo.
 
Još traju debate nakon što je zvezda Bajerna Jošua Kimih rekao kako nije vakcinisan i da se premišlja posebno jer nema studija o mogućim dugoročnim posledicama vakcinisanja. Na fudbalera se sručila lavina ogorčenja, ali i mnogo podrške jer je postavio pitanje koje muči mnoge Nemce. Svaki četvrti građanin još nije primio vakcinu protiv korone, piše Dojče vele.

 

Neki od njih na društvenim mrežama upravo se pozivaju na strah od dugoročnih posledica vakcine. Nuspojave i alergijeske reakcije odmah posle prijema vakcine su ekstremno retke, kao i pojave tromboze ili miokarditisa nekoliko sedmica posle cepljenja.

 

Na osnovu dostupnih naučnih saznanja stručnjaci odgovarali na neka od načešćih pitanja.
 
Koje su razlike između reakcija na vakcinu, nuspojava i dugotrajnih posledica?
 
Reakcije na vakcinaciju obično se javljaju ubrzo nakon primanja iste i mogu trajati nekoliko dana. To su kod cepiva protiv korone bol na mestu uboda u ruci, glavobolja ili povišena temperatura. Ove reakcije tela ukazuju da se imunološki sistem bori s vakcinom.
 
Nuspojave su pak jače reakcije na cepivo.
 
One su "nepoželjna reakcija tela na vakcinu koja se javlja uz normalnu reakciju na vakcinu", kaže za Dojče vele predsednica Nemačkog imunološkog društva i profesorka na Institutu za transplantacionu imunologiju u Hanoveru Kristine Falk.
 
One su ozbiljnije od uobičajenih reakcija na vakcinu i, u najgorem slučaju, mogu dovesti do oštećenja koja imaju dugoročne posledice po zdravlje. Vrlo retke nuspojave poput tromboze (sinusne vene) ili miokarditisa već su otkrivene kod cepiva protiv kovida.
 
Te "dugoročne posledice" ne mogu se odvojiti od nuspojava na vakcinisanje. Imunolog Karsten Vacl je na Tviteru objasnio da su to nuspojave koje se javljaju nakon izvesnog vremena. Recimo, ako se nuspojava javi samo kod jedne od milion osoba, ta je povezanost vidljiva tek nakon što je vakcinisano nekoliko miliona ljudi.
 
Prednost vakcine protiv kovida je u tome što je do danas u celom svetu ubrizgano više od 6,8 milijardi doza, stoga se i retke nuspojave mogu brzo uvideti. 
 
"Budući da je toliko ljudi već vakcinisano, a mnogi su dobili vakcine pre mnogo meseci, sada sigurno znamo koje su nuspojave moguće", kaže imunolog Rajnhold Ferster.
 
Šta je s slučajevima tromboze nakon vakcinisanja Astra Zenekom?
 
Ovo je retka nuspojava, koju su imunolozi otkrili tek nakon što je uvedena vakcina Astra Zeneka, kaže Ferster. 
 
To uključuje neke teške slučajeve s krvnim ugrušcima na neuobičajenim mestima (na primer, u mozgu kao tromboza sinusne vene).
 
"Studije za odobravanje upotrebe vakcina mogu pokazati češće reakcije na cepivo, ali nažalost ne i one retke zbog relativno malog broja slučajeva", objašnjava imunološkinja Falk. 
 
Stoga je ova nuspojava uočena tek nakon izdavanja odobrenja za korišćenje Astra Zeneke.
 
Prema navodima australijskih zdravstvenih vlasti, tromboza se javlja samo kod četiri do šest od milion osoba vakcinisanih tom vakcinom.
 
Prema podacima nemačkog Centralnog higijenskog zavoda, većina slučajeva tromboze obično se javlja dve do tri sedmice nakon vakcinacije, uglavnom kod osoba mlađih od 60 godina. 
 
Zbog toga se od aprila u Nemačkoj ova oksfordska vakcina preporučuje samo osobama starijim od 60 godina. Ako se nuspojava otkrije dovoljno rano, može se lečiti.
 
Kako tvrdi Falk potrebno je nekoliko dana ili sedmica da se vakcine potpuno razgrade i da više ne budu prisutne u našem telu.
 
Ferster dodaje da "nema naznaka da bi moglo doći do kasnijih reakcija", jer, posle par nedelja u telu takoreći nema više ni tragova vakcine.
 
Koje su nuspojave zabeležene kod vakcina protiv korone?
 
Poznate i vrlo retke nuspojave vakcina protiv korone, koje Institut "Paul Erlih" navodi u izveštaju, su miokarditis – upala srčanog mišića, i perikarditis – zapaljenje srčane maramice. Prijavljene su i anafilaktičke reakcije, tromboze (sinusne vene), Gilen-Bareov sindrom i trombocitopenija.
 
Sve te nuspojave su toliko retke, da je rizik od zaraze i teškog oboljevanja od korone višestruko veći od rizika od nuspojava.
 
Zaključak je taj da vodeći imunolozi u Nemačkoj uglavnom isključuju mogućnost oboljevanja godinama nakon cepljenja protiv kovida. Telo reaguje na vakcinu odmah ili nekoliko sedmica kasnije, a tada može razviti reakcije ili eventualno neželjene posledice.
 
Prema mišljenju imunologa s kojima je Dojče vele razgovarao, dugoročne neželjene pojave, koje, kako strahuju skeptici, nastupaju godinama nakon prvog cepljenja, nisu moguće, a nisu poznate ni kod drugih vakcina. Budući da telo brzo razgrađuje cepivo, ono ne može izazvati nikakve naknadne reakcije.
 MarketingNajnovije vesti